Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 22:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΗΠΑ δεσμεύουν ιρανικό πετρέλαιο από πλοίο κοντά σε ελληνικό νησί

Οι ΗΠΑ δεσμεύουν ιρανικό πετρέλαιο από πλοίο κοντά σε ελληνικό νησί

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ιρανικό πετρέλαιο από πλοίο που λειτουργούσε για λογαριασμό της Ρωσίας κοντά στην Ελλάδα και θα στείλουν το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες με άλλο πλοίο, ανέφεραν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Δεν ήταν σαφές εάν το φορτίο κατασχέθηκε επειδή ήταν ιρανικό πετρέλαιο ή λόγω των κυρώσεων στο δεξαμενόπλοιο λόγω του ρωσικού του συνδέσμου, καθώς το Ιράν και η Ρωσία αντιμετωπίζουν ξεχωριστές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Πηγή στο υπουργείο Ναυτιλίας δήλωσε την Πέμπτη ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο στο πλοίο είναι ιρανικό πετρέλαιο».

«Το φορτίο έχει μεταφερθεί σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη κυρώσεις σε αυτό που περιέγραψαν ως δίκτυο λαθρεμπορίου πετρελαίου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία για τη Δύναμη Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ακόμη και όταν η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αναβιώσει μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. 

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η κατάσχεση επιβεβαιώθηκε από διαφορετική δυτική πηγή που γνωρίζει το θέμα, η οποία είπε ότι το φορτίο μεταφέρθηκε στο δεξαμενόπλοιο Ice Energy με σημαία Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Dynacom.

Πηγή της Dynacom επιβεβαίωσε ότι «μια μεταφορά του πετρελαίου βρισκόταν σε εξέλιξη από το σκάφος στην Ice Energy της Dynacom, η οποία στη συνέχεια θα πλεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε την Τετάρτη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τεχεράνη μετά την κατάσχεση του φορτίου ενός πλοίου που βρισκόταν «υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα ελληνικά ύδατα και βρισκόταν και τον ενημέρωσε για την έντονη αντίθεση» της κυβέρνησης του Ιράν.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες.

Το IRNA επικαλέστηκε τον Οργανισμό Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν ότι το δεξαμενόπλοιο είχε αναζητήσει καταφύγιο κατά μήκος των ακτών της Ελλάδας αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και αντίξοες καιρικές συνθήκες, προσθέτοντας ότι η κατάσχεση του φορτίου του ήταν «ένα ξεκάθαρο παράδειγμα πειρατείας».

Η Ice Energy ανέφερε την Πέμπτη ότι ήταν αγκυροβολημένη κοντά στην Εύβοια, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων στο Eikon.

Το 2020, η Ουάσιγκτον κατέσχεσε τέσσερα φορτία ιρανικών καυσίμων σε ξένα πλοία που είχαν προορισμό τη Βενεζουέλα και τα μετέφερε με τη βοήθεια άγνωστων ξένων εταίρων σε δύο άλλα πλοία τα οποία στη συνέχεια απέπλευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News