Business & Finance Κυριακή 5/06/2022, 14:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Vitol: Στο Ιράν προσβλέπουν οι ΗΠΑ για περισσότερο αργό, ακόμη και χωρίς συμφωνία

Vitol: Στο Ιράν προσβλέπουν οι ΗΠΑ για περισσότερο αργό, ακόμη και χωρίς συμφωνία

Παρότι μία νέα συμφωνία θα μπορούσε να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, αλλά και να χαλαρώσει τις αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας του Ιράν, οι συζητήσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις υπόλοιπες δυνάμεις της Δύσης παραμένουν στάσιμες από το Μάρτιο. Οι traders στην αγορά πετρελαίου παραμένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για μία συμφωνία στις διαπραγματεύσεις. 

Με τις τιμές βενζίνης να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου το Νοέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι πολύ πιθανόν να βάλει την ανάγκη αύξησης της προσφοράς πετρελαίου στην αγορά πιο πάνω από τα οφέλη των αυστηρών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της κατάσχεσης ιρανικών τάνκερ. 

«Οι ΗΠΑ μπορεί να δώσουν το πράσινο φως για την ροή περισσότερου ιρανικού πετρελαίου. Εάν θεωρηθεί ότι είναι αναγκαίο να αποσυμφορηθούν οι τιμές βενζίνης εν όψει των εκλογών, τότε οι ΗΠΑ πιθανόν να κάνουν στροφή, παρότι μία τέτοια τακτική είναι πολύ σπάνια», ανέφερε ο Μάικ Μιούλερ, επικεφαλής του Vitol Group για την περιοχή της Ασίας. 

Το Ιράν έχει αυξήσει φέτος τις εξαγωγές πετρελαίου του, με τη μεγαλύτερη ποσότητα να διοχετεύεται στην Κίνα. Μία νέα συμφωνία για τα πυρηνικά θα μπορούσε να φέρει στην αγορά επιπλέον 500.000 έως 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα αρκετή για να επηρεάσει καθοδικά τις τιμές, σύμφωνα με αναλυτές από τον χώρο της ενέργειας. Το Ιράν έχει αυτή τη στιγμή 100 εκατ. βαρέλια σε απόθεμα που θα μπορούσαν να διοχετευθούν γρήγορα στην αγορά. 

Η τιμή αργού έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% φέτος, ξεπερνώντας πρόσφατα τα 120 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Παρότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αλλά και κάποιοι Δημοκρατικοί είναι αντίθετοι στην άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Μπάιντεν δέχεται έντονες πιέσεις να μειώσει τις τιμές βενζίνης, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 4,80 δολάρια το γαλόνι στις ΗΠΑ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Η Ελλάδα να μην μπλέκει τις ΗΠΑ στην κρίση των πλοίων

Ιράν: Προειδοποιούν και για άλλες κατασχέσεις πλοίων οι «Φρουροί της Επανάστασης»

Οι ΗΠΑ δεσμεύουν ιρανικό πετρέλαιο από πλοίο κοντά σε ελληνικό νησί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News