Business & Finance Τρίτη 31/05/2022, 14:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιράν: Η Ελλάδα να μην μπλέκει τις ΗΠΑ στην κρίση των πλοίων

Ιράν: Η Ελλάδα να μην μπλέκει τις ΗΠΑ στην κρίση των πλοίων

Το Ιράν καλεί την Ελλάδα να συνεργαστεί για την επίλυση της κρίσης που προκάλεσε η κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο χωρίς να εμπλέξει τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ως γνωστόν, η κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων, την Παρασκευή, ήρθε αφότου η Αθήνα είχε προχωρήσει στη δέσμευση του ιρανικής σημαίας Pegas τον Απρίλιο. Οι ΗΠΑ, που έχουν επιβάλει σκληρές κυρώσεις κατά του Ιράν, κατάσχεσαν το φορτίο του ιρανικού πετρελαίου που βρισκόταν πάνω στο Pegas.

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες έχουν καλέσει το Ιράν να αποδεσμεύσει άμεσα τα ελληνικά τάνκερ, τα φορτία και τα πληρώματά τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την Ελλάδα «ενώπιον αυτής της αδικαιολόγητης κατάσχεσης».

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλαν μονομερώς τους κανόνες τους στον κόσμο έχει έρθει στο τέλος της», είπε σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ σαν «τον μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να παίρνει εντολές από τρίτους είναι πιο σημαντικό για εκείνη. Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από καλές προθέσεις», πρόσθεσε.

«Προτείνω η ελληνική κυβέρνηση να πάρει την νομική και δικαστική οδό σε αυτό το θέμα χωρίς φανφάρες», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, λέγοντας ότι το πλήρωμα των πλοίων είναι καλά στην υγεία του και έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους οικείους του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Τι σημαίνει για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου η κατάσχεση των ελληνικών πλοίων

Ιράν: Προειδοποιούν και για άλλες κατασχέσεις πλοίων οι «Φρουροί της Επανάστασης»

Ιράν: Προς το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς πλέουν τα δύο ελληνικά πλοία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News