Business & Finance Κυριακή 29/05/2022, 14:45
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιράν: Προς το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς πλέουν τα δύο ελληνικά πλοία

Ιράν: Προς το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς πλέουν τα δύο ελληνικά πλοία

Εντολή να πλεύσουν στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς έλαβαν τα δύο δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με το Trade Winds. 

Με το φορτίο ιρακινού πετρελαίου τους ακόμα επί των σκαφών, το Prudent Warrior χωρητικότητας 150.000 dwt (κατασκευής 2017) και το Delta Poseidon 157.400 dwt (κατασκευής 2011) θα ταξιδέψουν υπό το δικό τους πλήρωμα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, όλοι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους και σύμφωνα με το Trade Winds, οι άνδρες των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, που κατέβηκαν στα δύο πλοία με ελικόπτερα, τους φέρονται καλά. 

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή, καθώς τα πλοία έπλεαν σε διεθνή ύδατα ανοιχτά των ακτών του Ιράν την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το Trade Winds, τα μέλη του πληρώματος συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα εκείνη τη στιγμή, αφαιρέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα με τη βία και για ώρες δεν είχαν καμία επικοινωνία. 

Το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, τους επιστράφηκαν τα κινητά τηλέφωνα και επετράπη στους ναυτικούς να έρθουν σε επαφή με συγγενείς και τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα πλοία. 

«Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο», είπε στο Trade Winds στέλεχος της Polembros Shipping, ιδιοκτήτριας του Prudent Warrior. Οι Ιρανοί «συμπεριφέρθηκαν πολύ ευγενικά κατά τη διεξαγωγή της επιθεώρησης, δεν βρήκαν τίποτα», πρόσθεσε.  Στο πλοίο επιβαίνουν 23 ναυτικοί — 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες και ένας Κύπριος πολίτης.

Το Delta Poseidon που ανήκει στην Delta Tankers έχει 21 Φιλιππινέζους και δύο Έλληνες ναυτικούς.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν κάνει καμία απόπειρα να πειράξουν το φορτίο των δύο πλοίων μέχρι στιγμής.

Όπως αναφέρει το Trade Winds, το Delta Poseidon μεταφέρει αργό από τη Βασόρα του Ιράκ στο διυλιστήριο της Motor Oil στην Ελλάδα. Το ιρακινό φορτίο του Prudent Warrior ήταν καθ’ οδόν προς την Φουτζάιρα και από εκεί θα κατευθυνόταν σε έναν άλλο, απροσδιόριστο μέχρι στιγμής προορισμό στη Δύση.

Η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γ. Πλακιωτάκης: Με πειρατεία ισοδυναμεί η επίθεση κατά των δυο πλοίων

H επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Πάντως, ο υπουργός συμπλήρωσε ότι τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία που είχαν, είναι καλά στην υγεία τους.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News