Κόσμος Δευτέρα 30/05/2022, 10:22
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Προειδοποιούν και για άλλες κατασχέσεις πλοίων οι «Φρουροί της Επανάστασης» 

Ιράν: Προειδοποιούν και για άλλες κατασχέσεις πλοίων οι «Φρουροί της Επανάστασης» 

Λίγο μετά την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων την Παρασκευή, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Ιράν φιλοξενούν δηλώσεις αξιωματούχων των «Φρουρών της Επανάστασης» που προειδοποιούν ότι 17 ελληνικά πλοία που πλέουν στον Περσικό Κόλπο θα μπορούσαν πιθανά να κατασχεθούν. 

Ωστόσο οι δηλώσεις των εκπροσώπων των «Φρουρών της Επανάστασης» έρχονται σε αντιδιαστολή με τον επίσημο λόγο που δόθηκε για να δικαιολογηθεί η κατάσχεση του Delta Poseidon και του Prudent Warrior την περασμένη Παρασκευή

Η επίσημη Αρχή του Ιράν για τη Ναυτιλία δήλωσε ότι τα δύο τάνκερ κατασχέθηκαν λόγω «παραβιάσεων των κανονισμών», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες παραβιάσεις καταγράφθηκαν. Ο ίδιος οργανισμός ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση «βάσει αποδείξεων και εγγράφων». 

Σημειώνεται ότι η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν ξέρουν πότε θα ελευθερωθούν οι ναυτικοί

Στο μεταξύ, κορυφώνεται η αγωνία για τους ναυτικούς που βρίσκονται στα δύο δεξαμενόπλοια που κατέλαβαν την Παρασκευή οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. 

Το πλήρωμα φέρεται να είναι καλά στην υγεία του, γεγονός που επιβεβαίωσε και η Ελπίδα Βεβεάκη, μητέρα ενός εκ των ναυτικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, κατάφερε να επικοινωνήσει με το παιδί της, το οποίο περιέγραψε ως τρομοκρατημένο και αγχωμένο. «Δεν είναι εύκολο να είσαι στη δουλειά σου και ξαφνικά να εισέρχονται δύο ελικόπτερα με 18 ένοπλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταφέροντας τις περιγραφές του γιου της, είπε ότι στην αρχή η κατάσταση ήταν τρομακτική, καθώς οι ναυτικοί δεν ήξεραν τι συνέβαινε και για ποιοι ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο δεξαμενόπλοιο. 

«Οι Ιρανοί τους είπαν ότι δε θέλουν να τους πειράξουν και να τους κάνουν κακό και πρόσθεσαν ότι “εμείς για άλλο λόγο ήρθαμε”», σημείωσε. Ωστόσο, τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. «Την επόμενη μέρα τους έδωσαν πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα, τους άφησαν να κινούνται ελεύθεροι και έμειναν οι μισοί από αυτούς που είχαν ανέβει πάνω», επισήμανε η κ. Βεβεάκη.

Η ίδια ανέφερε ότι το πλοίο είναι αρόδου σε ιρανικά ύδατα και δεν ξέρει κανείς τους πότε θα απελευθερωθούν, ενώ η επικοινωνία είναι αδύνατη μέσω δορυφόρου ή ίντερνετ. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News