Κόσμος Κυριακή 29/05/2022, 18:53
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Εξέφρασε «έντονη ανησυχία» στις ιρανικές αρχές για την κατάσχεση των πλοίων

Ε.Ε.: Εξέφρασε «έντονη ανησυχία» στις ιρανικές αρχές για την κατάσχεση των πλοίων

Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο κ. Στάνο.

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

Στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς τα δύο ελληνικά πλοία

Εντολή να πλεύσουν στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς έλαβαν τα δύο δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με το Trade Winds. 

Με το φορτίο ιρακινού πετρελαίου τους ακόμα επί των σκαφών, το Prudent Warrior χωρητικότητας 150.000 dwt (κατασκευής 2017) και το Delta Poseidon 157.400 dwt (κατασκευής 2011) θα ταξιδέψουν υπό το δικό τους πλήρωμα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, όλοι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους και σύμφωνα με το Trade Winds, οι άνδρες των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, που κατέβηκαν στα δύο πλοία με ελικόπτερα, τους φέρονται καλά. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News