Κόσμος Τετάρτη 6/04/2022, 22:37
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν μεταφέρει τον εξοπλισμό για την κατασκευή εξαρτημάτων συσκευών φυγοκέντρησης στη Νατάνζ 

«Τα θέματα που αφορούν τέσσερις εγκαταστάσεις θα επιλυθούν έως τον Ιούνιο, βάσει της συμφωνίας μας με την ΙΑΕΑ, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ο Εσλαμί.

Το Ιράν μεταφέρει τον εξοπλισμό για την κατασκευή εξαρτημάτων συσκευών φυγοκέντρησης στη Νατάνζ 

Το Ιράν έχει μεταφέρει όλο τον εξοπλισμό του για την κατασκευή εξαρτημάτων συσκευών φυγοκέντρησης από το εργαστήριό του στην Καράτζ στις τεράστιες εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ, μόλις έξι εβδομάδες αφότου διαμόρφωσε μια άλλη εγκατάσταση στο Ισφαχάν για την κατασκευή των ίδιων εξαρτημάτων, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

«Επιθεωρητές της υπηρεσίας επαλήθευσαν ότι αυτές οι συσκευές παρέμειναν σφραγισμένες από τη διεθνή υπηρεσία σε αυτήν την τοποθεσία στη Νατάνζ και, ως εκ τούτου, δεν λειτουργούσαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το Ιράν επέτρεψε στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την πρόσβαση στην Καράτζ τον Δεκέμβριο μετά το πολύμηνο αδιέξοδο σε σχέση με την πρόσβαση εκεί, έπειτα από τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης περί ισραηλινής δολιοφθοράς στον χώρο αυτόν. Το Ιράν δήλωσε στην ΙΑΕΑ τον Ιανουάριο ότι μεταφέρει την παραγωγή στο Ισφαχάν.

Νωρίτερα σήμερα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έστειλε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έγγραφα σχετικά με τις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις της, ένα στάδιο που αναμένεται να βοηθήσει στη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων.

«Στις 20 Μαρτίου δώσαμε τα έγγραφα που έπρεπε να στείλουμε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μοχαμάντ Εσλαμί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

Η ΙΑΕΑ και το Ιράν συμφώνησαν στις αρχές Μαρτίου στην Τεχεράνη σε έναν μηχανισμό για τη διευθέτηση των εκκρεμών θεμάτων.

Ο Εσλαμί είχε διευκρινίσει τότε ότι το Ιράν και η ΙΑΕΑ «θα αντάλλασσαν έγγραφα το αργότερο τον (ιρανικό μήνα) Χορντάντ (που αρχίζει στις 22 Μαΐου) προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα θέματα«.

Η ΙΑΕΑ ζητεί από το Ιράν διευκρινίσεις για την παρουσία πυρηνικού υλικού σε μη δηλωμένες εγκαταστάσεις από την Τεχεράνη, η οποία ζητεί από την πλευρά της να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα ώστε να επιτραπεί η σύναψη συμφωνίας.

«Τα θέματα που αφορούν τέσσερις εγκαταστάσεις θα επιλυθούν έως τον Ιούνιο, βάσει της συμφωνίας μας με την ΙΑΕΑ, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ο Εσλαμί.

«Η ασάφεια σχετικά με ένα από τα μέρη που ανέφεραν επιλύθηκε και (οι υποθέσεις) των τριών άλλων πρόκειται να κλείσουν έως τον Ιούνιο», δήλωσε.

«Πολύ πιθανόν, αντιπρόσωποι της ΙΑΕΑ να έρθουν στο Ιράν για να εξετάσουν τις απαντήσεις, στη συνέχεια θα ετοιμάσουν την τελική τους έκθεση», πρόσθεσε ο Εσλαμί, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

DEF: Πρακτικές, στόχοι και τα επόμενα βήματα προς βιώσιμες επενδύσεις

Ε.Ε.: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για «μπλόκο» στην εισαγωγή ρωσικού άνθρακα

Ευρωζώνη: Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News