Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 14:10
BUSINESS & FINANCE

Πυρηνικά: Παύση στις συνομιλίες με Ιράν λόγω «εξωτερικού παράγοντα»

Έτοιμο το κείμενο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας

Πυρηνικά: Παύση στις συνομιλίες με Ιράν λόγω «εξωτερικού παράγοντα»

Διακόπηκαν προσωρινά οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για μια νέα συμφωνία για το πυρηνικά με το Ιράν «λόγω εξωτερικών παραγόντων», όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος, πάντως, επισήμανε στο Twitter ότι το τελικό κείμενο για μια αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 «είναι έτοιμο και βρίσκεται στο τραπέζι».

«Ως βασικός συντονιστής θα συνεχίσω, μαζί με την ομάδα μου, να είμαι σε επαφή με όλους τους συμμετέχοντες στη διεθνή συμφωνία του 2015 (JCPOA) και τις ΗΠΑ για να ξεπεραστεί η τρέχουσα κατάσταση και να κλείσουμε τη συμφωνία», αναφέρει ο Μπορέλ στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

Δεν δόθηκε κάποια ημερομηνία για την επανέναρξη των κρίσιμων συνομιλιών, ενώ η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως σκαρφαλώνει λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. 

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Saeed Khatibzadeh έγραψε στο Twitter ότι η παύση στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να δώσει το μομέντουμ για την επίλυση τυχόν υπαρχόντων προβλημάτων.

«Η επιτυχής κατάληξη των συζητήσεων θα είναι στο επίκεντρο όλων. Κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν θα επηρεάσει την κοινή μας θέληση να προχωρήσουμε με αυτή τη συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ρωσικός δάκτυλος «ανατίναξε» τις διαπραγματεύσεις;

Ποιος είναι, όμως, αυτός ο περίφημος «εξωτερικός παράγοντας»; Σύμφωνα με το Bloomberg, η διακοπή ακολουθεί την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κρεμλίνου και Λευκού Οίκου, ενώ η Ρωσία με αιτήματα της τελευταίας στιγμής απείλησε να οδηγήσει σε ναυάγιο τις σχεδόν ολοκληρωμένες συνομιλίες.

Η Ρωσία προειδοποίησε το Σάββατο ότι επιθυμεί εγγυήσεις από τις ΗΠΑ πως οι κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσουν τη σχεδιαζόμενη σχέση της με το Ιράν. Ουάσινγκτον και δυτικές χώρες έχουν αναφέρει ότι δεν μπορούν να υποκύψουν σε αυτό το αίτημα.

Με τη σειρά της, η Τεχεράνη αντέδρασε αρχικά με ενόχληση στο ρωσικό αίτημα, στη συνέχεια όμως κράτησε μια πιο ουδέτερη στάση, επισημαίνοντας απλά ότι «ανέκυψαν νέα προβλήματα».

Ο Ρώσος απεσταλμένος στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης δήλωσε ότι η κατάληξή τους δεν εξαρτάται μόνο από τη Μόσχα, αλλά και πως άλλοι εμπλεκόμενοι είχαν δικά τους προβλήματα.

Η νέα συμφωνία για τα πυρηνικά θα προβλέπει την επιστροφή των ΗΠΑ σε αυτή, ενώ θα προβλέπει την επιστροφή του Ιράν στους περιορισμούς για τις πυρηνικές δραστηριότητες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ασκήσεις ισορροπίας στην Ευρώπη: Πυρηνικά, ρωσικό αέριο, κλιματική αλλαγή

Πετρέλαιο: Διόρθωση των τιμών στην προοπτική συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Ιράν: Ζητά πυρηνική συμφωνία χωρίς την πίεση της Δύσης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News