Business & Finance Τετάρτη 6/04/2022, 16:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο 

Ευρωζώνη: Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο 

Σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη η επίσημα στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ίδια ανακοίνωση η Eurostat, δίνει μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ). 

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη συνέχισαν να αυξάνονται διαμορφούμενες στο 31,4% σε ετήσια βάση, από 30,6% ένα μήνα νωρίτερα κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό στο 31,5%. 

Ωστόσο, σε μηνιαία βάση και συγκρινόμενες με τον Ιανουάριο του 2022 οι τιμές παραγωγού κατέβασαν αισθητά ταχύτητα στο 1,1% από 5,1%. 

Για το σύνολο της Ε.Ε., ο ρυθμός αύξησης του εν λόγω δείκτη διαμορφώθηκε στο 31,1% σε ετήσια και στο 1,1% σε μηνιαία βάση. 

Ευρωζώνη: Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο -1

Οι τιμές παραγωγού αποτελούν προπομπό για το πώς θα κινηθούν οι τιμές καταναλωτή και στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώνουν την παραδοχή αυτή, καθώς τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 7,5%. 

Οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας συνέχισαν τη δίχως λογική πορεία τους, καθώς σε ετήσια βάση εκτοξεύθηκαν στο +87,2%. Κατά 20,8% ενισχύθηκαν οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών, κατά 7,2% και 6,8% αυξήθηκαν οι τιμές των διαρκών και μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ενώ ρυθμό αύξησης 5,9% κατέγραψαν οι τιμές των κεφαλαιουχικών προϊόντων. 

Η Ελλάδα κατάγραψε μία εκ των μεγαλυτέρων ανοδική μεταβολή στις τιμές παραγωγού σε μηνιαία βάση, καθώς έτρεξαν με ρυθμό 4,8%, πίσω από τις Σλοβακία (13,6%) και Σλοβενία (5,7%).

Ευρωζώνη: Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο -2

Σε ετήσια βάση η Eurostat εκτιμάει ότι οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 34,5%, με την ΕΛΣΤΑΤ στη δική της έρευνα να κάνει λόγο για ρυθμό 33,6% τον Φεβρουάριο, επιπεδο που συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Στο +33,6% ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Φεβρουάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News