Business & Finance Σάββατο 4/06/2022, 10:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Οι τρεις λόγοι για τους οποίους οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν

Πετρέλαιο: Οι τρεις λόγοι για τους οποίους οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν

Οι τιμές πετρελαίου έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια «ανακούφιση» για τους οδηγούς και τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η τιμή brent εκτινάχθηκε στα 124 δολάρια το βαρέλι στις αρχές της εβδομάδας, στο υψηλοτερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου και η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου κατά 90% έως τα τέλη του 2022. Εκτοτε, οι τιμές υποχώρησαν γύρω στα 117 δολάρια, κυρίως εξαιτίας των προβλέψεων ότι ο ΟΠΕΚ θα διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, άλλα όχι αρκετό για να δώσει μεγάλη ανάσα στους καταναλωτές ή να τιθασσεύσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Όμως και μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της προσφοράς, οι τιμές επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά. Το εμπάργκο της Ε.Ε. και η ανάκαμψη της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα κρατήσουν υψηλά τις τιμές. 

Ο Μάτ Σμιθ, αναλυτής της Kpler, δήλωσε σε δηλώσεις του στο CNN ότι δεν αποκλείει οι «τριψήφιες τιμές» πετρελαίου να παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη. «Εάν η ζήτηση στην Κίνα συνεχιστεί και η Ρωσία εξακολουθήσει να μειώνει την παραγωγή της, τότε είναι πολύ πιθανή μία τιμή κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι», είπε. 

Η Ευρώπη μειώνει τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου

Ακόμη και εάν η αύξηση του πληθωρισμού με την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη απειλήσουν με ύφεση, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο είναι απίθανο να μειωθεί σημαντικά για να πιέσει τις τιμές, όπως συνέβη το 2008. 

Όπως αναφέρει ο Σμιθ, η Ε.Ε. ενδεχομένως να συνεχίσει να αγοράζει κάποια ποσότητα πετρελαίου από την Ρωσία, όμως θα αρχίσει να προμηθεύεται και από εναλλακτικές πηγές. Σύμφωνα με την Kpler, οι εισαγωγές αργού από την Ανγκόλα έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές του πολέμου, ενώ ο όγκος από Βραζιλία και Ιράκ έχει αυξηθεί 50% και 40% αντίστοιχα. 

Από την άλλη, οι κυβερνήσεις δεν έχουν και πολλές επιλογές για να συγκρατήσουν τις τιμές, πέραν των επιδοτήσεων για τα καύσιμα και την επιβολή πλαφόν. Όμως, το βασικό «όπλο» που χρειάζεται πραγματικά ο κόσμος για να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές – περισσότερη προσφορά – δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. 

Ανεπαρκείς εναλλακτικές πηγές

Πέρυσι, η Ρωσία εκπροσώπησε το 14% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) και οι κυρώσεις της Δύσης έχουν ήδη δημιουργήσει σημαντικό κενό στην αγορά. Η Ρωσία μείωσε την παραγωγή της κατά 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο με τις περικοπές της ενδεχομένως να φθάσουν τα 3 εκατ.βαρέλι στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την ΙΕΑ. 

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την Πέμπτη να αυξήσει την προσφορά του κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως στη διεθνή αγορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλ. 200.000 βαρέλια περισσότερο απ΄ό,τι είχε συμφωνηθεί. Η ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, εξαιρουμένης της Ρωσίας, θα πρέπει να αυξηθεί κατά περισσότερο από 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους, ώστε να καλυφθεί ο αντίκτυπος των κυρώσεων.

Ωστόσο ο Σμιθ θεωρεί ότι αυτό θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ακόμη και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί είχαν μειώσει τις επενδύσεις στην παραγωγή στο πλαίσιο της στροφής τους σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Άλλωστε και ο ΟΠΕΚ έχει τα όριά του. Ο Τζιοβάνι Σταυνόβο της UBS αναφέρει ότι πολλές χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν ήδη φθάσει όρια στην παραγωγική τους ικανότητα. 

Υσχυρή παγκόσμια ζήτηση

Καθώς η Κίνα αποσύρει τώρα τα περιοριστικά της μέτρα κατά του Covid-19, η επικείμενη ζήτηση αναμένεται να ωθήσει σε άνοδο τις τιμές. Η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία, πληρώνοντας για το αργό από τα Ουράλια μία πολύ χαμηλή τιμή της τάξης των 34 δολαρίων το βαρέλι. Η Vortexa εκτιμά ότι η Κίνα εισήγαγε 1,1 εκατ.βαρέλια ημερησίως ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης το Μάιο, ποσότητα αυξημένη 37% από πέρυσι. 

Υψηλή παραμένει η ζήτηση και στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι τιμές βενζίνης βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

 

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+

ΟΠΕΚ+: Κατά πόσο θα αποσυμφορήσει το ράλι των τιμών η αύξηση της παραγωγής;

Εφιαλτικά σενάρια την βενζίνη: Φόβοι ότι θα αγγίξει τα 3 ευρώ το λίτρο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News