Business & Finance Πέμπτη 2/06/2022, 20:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ+: Κατά πόσο θα αποσυμφορήσει το ράλι των τιμών η αύξηση της παραγωγής;

ΟΠΕΚ+: Κατά πόσο θα αποσυμφορήσει το ράλι των τιμών η αύξηση της παραγωγής;

Σε μία εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης για τους κορυφαίους πετρελαιοπαραγωγούς του πλανήτη, ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του ενέδωσαν τελικά στις αμερικανικές πιέσεις να αυξήσουν την παραγωγή τους τους δύο τελευταίους δύο μήνες του καλοκαιριού, σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των υψηλών τιμών, που απειλούν με στασιμότητα την παγκόσμια οικονομία. 

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλει σταδιακά εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με τους αναλυτές ωστόσο να εμφανίζονται λίαν επιφυλακτικοί για το εάν είναι αρκετή για να συγκρατήσει την ξέφρενη άνοδο των τιμών. Αυτό ακριβώς υποδηλώνει και η επιστροφή των τιμών σε άνοδο μετά την απόφαση του καρτέλ, παρά την αρχική πτώση. Η τιμή brent στο Λονδίνο πλησιάζει τα 118 δολάρια το βαρέλι ενισχυόμενη 1,5%, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείται πάνω από τα 117 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 1,85%. 

Το καρτέλ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή του κατά 650.000 βαρέλια ημερησίως Ιούλιο και Αύγουστο, περισσότερο από την αύξηση των 400.000 βαρελιών ημερησίως που είχε συμφωνήσει αρχικά. Όπως είναι φυσικό, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι δύο υπερδυνάμεις του ΟΠΕΚ, αναμένεται να επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος των αυξήσεων. 

Έντονη διπλωματία

Η έξτρα προσφορά σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο ΟΠΕΚ+ αποκλίνει από τη μέχρι τώρα πολιτική των συγκρατημένων αυξήσεων, όπως συμφωνήθηκε πριν από δύο χρόνια για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Έρχεται επίσης μετά από αρκετούς μήνες έντονης διπλωματίας των ΗΠΑ για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την «σημαντική απόφαση» και πίστωσε στη Σαουδική Αραβία την «επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των χωρών μελών του καρτέλ», αναγνωρίζοντας ωστόσο και τη θετική συμβολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κουβέιτ και Ιράκ.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι δε το γεγονός ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ λαμβάνει χώρα λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, που συμπεριλαμβάνει και στάση στο Ριάντ.  

Η νέα συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα μεταθέσει ουσιαστικά την προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο αύξηση της προσφοράς νωρίτερα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τερματίζοντας το σύστημα ποσοστώσεων που ίσχυε τα τελευταία δύο έτη και ώθησε τις τιμές πετρελαίου σε αύξηση περίπου 500% από το ναδίρ της κρίσης της πανδημίας. 

Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα εάν οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν τη Σαουδική Αραβία σύμμαχο στην προσπάθειά τους να απομονώσουν οικονομικά την Ρωσία, καθότι το Ριάντ κρατά κοντά του τη Μόσχα. 

«Θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ. Μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να μπουν σφήνα ανάμεσα στο Ριάντ και στη Μόσχα», αναφέρει ο Μπιλ Φάρεν-Πρινς, διευθυντής του Enverus Intelligence Research. 

Θα καταφέρει να αποσυμφορήσει τις τιμές;

Αναλυτές πάντως παραμένουν συγκρατημένοι ως προς το αποτέλεσμα της αύξησης στις τιμές πετρελαίου. Άλλωστε και η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ παραμένουν αρκετά ανήσυχα ως προς το διαθέσιμο επίπεδο της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά διστακτικά στο να αυξήσουν την παραγωγή υπερβολικά γρήγορα.

Αναλυτής της Energy Aspects αναφέρει ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής τον Ιούλιο-Αύγουστο κυμαίνεται γύρω στα 560.000 βαρέλια ημερησίως, καθότι αρκετά μέλη έχουν ήδη φθάσει το μέγιστο της παραγωγικής τους ικανότητας. «Η νέα ποσότητα πετρελαίου που θα διοχετευθεί στην αγορά μετά δυσκολίας να καλύψει το έλλειμμα», είπε χαρακτηριστικά. 

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το εμπάργκο της Ε.Ε. θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών πετρελαίου αλλά και των υπόλοιπων προϊόντων, όπως βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα για αεροσκάφη», αναφέρει ο Φριντερίκ Λόρενς στης Capital Alpha. 

Νικητές και Χαμένοι

Καθώς η Ευρώπη σταματά σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, στρέφεται στη Μέση Ανατολή και στη δυτική Αφρική. Σαουδική Αραβία και Νιγηρία αναμένεται να είναι από τους μεγάλους νικητές, με traders να προετοιμάζονται για μεγάλη αύξηση των τιμών πώλησης από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ήδη, η Σαουδική Αραβία έχει σηματοδοτήσει τη πρόθεσή της να αυξήσει τις τιμές για τον Ιούλιο για το αργό που εξάγει στην Ασία κατά 1 έως 1,50 δολάρια το βαρέλι. 

Χαμένοι θα συνεχίσουν να είναι οι καταναλωτές, που πλήττονται ήδη από τις τιμές ρεκόρ της βενζίνης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γυρίζει σελίδα ο ΟΠΕΚ+: Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 50%

WSJ: Ο ΟΠΕΚ εξετάζει την έξοδο της Ρωσίας από τη συμφωνία παραγωγής πετρελαίου

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Tι σημαίνει για την Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News