Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 21:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IIF: Κατεβάζει στο μισό τον «πήχη» για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος

IIF: Κατεβάζει στο μισό τον «πήχη» για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος

Στο ήμισυ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο ΑΕΠ φέτος το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινσιτούτο (IIF), επικαλούμενο τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, την απάντηση της Κίνας στο νέο κύμα κορωνοϊού και την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ.

Το IIF εκτιμά ότι η ροή κεφαλαίου προς τις αναδυόμενες αγορές θα συρρικνωθεί κατά 42% από πέρυσι.

Με βάση τις νέες προβλέψεις του, το IIF εφιστά την προσοχή ότι ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να παραμείνει στάσιμος. «Η εξασθένηση γενικεύεται και αφήνει ελάχιστα περιθώρια λάθους», σημειώνουν οικονομολόγοι του IIF. «Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης είναι υψηλός».  

Το IIF αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 2,6% από το 4,6%, με την ομάδα G3 – ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Ιαπωνία – να αναπτύσσεται κατά 1,9% φέτος. Για την Κίνα, αναμένει επιβράδυνση στο 3,5% από 5,1% στην προηγούμενη πρόβλεψή του. 

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για την Ευρωζώνη υποβαθμίστηκε στο 1% από το 3%, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Λίγο υψηλότερος, στο 2%, είναι ο ρυθμός ανάπτυξης για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, υπό τη στήριξη των υψηλών τιμών εμπορευμάτων, ενώ το IIF αναμένει και κάποιο βαθμό αντοχής και από τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές αγροτικών αγαθών από την Ρωσία και την Ινδία, σε συνδυασμό με τη διακοπή της προσφοράς από την Ουκρανία, θεωρούνται από το IIF ως βασική αιτία παγκόσμιας ανασφάλειας στα τρόφιμα, με Μέση Ανατολή και Αφρική να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.  

Η ροή κεφαλαίου προς τις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά, σύμφωνα με το IIF, υποχωρώντας στα 972 δισ.δολάρια από τα 1,68 τρισ. δολάρια πέρυσι. Εκροές ύψους 29 δισ.δολαρίων αναμένεται να παρουσιάσει και η Ρωσία, τη στιγμή που πέρυσι είχαν φθάσει τα 58 δισ.δολάρια, ενώ και στην Κίνα υπολογίζονται στα 327 δισ.δολάρια από 668 δισ.δολάρια πέρυσι. 
 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

IIF: Στα πρόθυρα της ύφεσης και ενός tantrum στις αγορές

ΔΝΤ: Απανωτά χτυπήματα στην παγκόσμια οικονομία – Ποιο είναι το σημείο κλειδί

 

 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News