Business & Finance Σάββατο 26/06/2021, 10:34
BUSINESS & FINANCE

Γιατί Βενεζουέλα, ΗΠΑ και Ευρώπη έρχονται πιο κοντά

Προσπάθειες για άμβλυνση των κυρώσεων

Γιατί Βενεζουέλα, ΗΠΑ και Ευρώπη έρχονται πιο κοντά

Μια σημαντική στροφή ως προς την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά κυοφορείται το τελευταίο διάστημα, καθώς οι τρεις εταίροι εξετάζουν το ενδεχόμενο άμβλυνσης των κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας.

Σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, γίνεται λόγος για «πρόθεση αναθεώρησης της πολιτικής των κυρώσεων» εις βάρος του Νικολάς Μαδούρο και της κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση μιας «ουσιαστικής και αξιόπιστης προόδου» στη διαδικασία αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα της Νότιας Αμερικαής.

«Μια έγκαιρη και ολική διαπραγματευτική διαδικασία θα αποκαταστήσει τους θεσμούς της χώρας και θα επιτρέψει σ’ όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας να εκφράζονται πολιτικά μέσω αξιόπιστων και διαφανών εκλογών» επισημαίνεται, επίσης.

Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Οττάβα, στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων, τη διασφάλιση της αυτονομίας των πολιτικών κομμάτων, την ελευθερία έκφρασης και Τύπου, καθώς και τον τερματισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημαντικό ρόλο στην κυοφορούμενη βελτίωση των σχέσεων με το Καράκας φαίνεται ότι διαδραματίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια σαφώς ηπιότερη πολιτική σε σχέση με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ. 

Βέβαια, προς το παρόν, υπάρχει αρκετός δρόμος να «καλυφθεί» έως να φθάσουμε στο επιθυμητό σημείο αμβλυνσης των εντάσεων -μια διαδικασία η οποία δεν αποκλείεται να επισπευστεί λόγω και της χειμαζώμενης οικονομίας της Βενεζουέλας. 

Η χώρα των 28,5 εκατ. κατοίκων, εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκεται αποκλεισμένη από την παγκόσμια κοινότητα, διαθέτοντας ελάχιστους συμμάχους (Ρωσία, Ιράν, Κίνα). 

Το ΑΕΠ κυμαίνεται στα 202 δισ. δολάρια (σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Heritage), καταγράφοντας μείωση της τάξης του 35% κατά τη διάρκεια του πανδημικού 2020, ενώ η μέση ύφεση την τελευταία 5ετία καθορίζεται στο 18,7%.

Το μέσο κατα κεφαλήν εισόδημα διαμορφώνεται σε περίπου 6.000 δολάρια, αλλά ο φρενήρης πληθωρισμός (τετραψήφιος αριθμός), ως απόρροια των ελλείψεων σε βασικά αγαθά, επί της ουσίας εξαϋλώνει το εισόδημα των πολιτών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News