Business & Finance Δευτέρα 4/01/2021, 13:32
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Βενεζουέλα: Σε χαμηλά 8 δεκαετίων η παραγωγή αργού

Σε χαμηλό 77 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου

Βενεζουέλα: Σε χαμηλά 8 δεκαετίων η παραγωγή αργού

Σε επίπεδα, τα οποία έχουν να καταγραφούν από τη δεκαετία του ‘40, «βούλιαξε» η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα, η οποία διαμορφώθηκε σε μόλις 376.500 βαρέλια ημερησίως για το 2020.

Η επιβολή των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων ήταν η «νούμερο 1» αιτία αυτής της καθίζησης, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει «πόλεμο έως εσχάτων» έναντι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, «τιμωρώντας» τους εμπορικούς εταίρους της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA, τους ιδιοκτήτες των τάνκερς που μεταφέρουν αργό από τη Βενεζουέλα, αλλά και όσους προμηθεύουν καύσιμα τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του 2020, οι εξαγωγές πετρελαίου και πετραλαϊκών ειδών συρρικνώθηκαν κατά 37,5% και ανήλθαν σε 626.534 βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 77 ετών.

Η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη στις εισαγωγές καυσίμων, οι οποίες διολίσθησαν κατά 51% και ανήλθαν σε 83.780 βαρέλια ημερησίως, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις στην εσωτερική αγορά, η οποία ήδη πλήττεται από τη σοβαρή νομισματική κρίση.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες αμερικανικές πιέσεις, ο Νικολάς Μαδούρο έχει αναγκαστεί να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, όπως η υιοθέτηση ηλεκτρονικού νομίσματος και η σύσφιγξη των σχέσεων με τη Ρωσία, την Κίνα, την Κούβα, αλλά και το Ιράν, το οποίο επίσης πλήττεται από αμερικανικές κυρώσεις.

Ωστόσο, οι κινήσεις της Ουάσιγκτον ήταν η μία πλευρά του διογκώμενου προβλήματος. Η άλλη πλευρά αφορούσε την ευρύτερη κατάσταση της αγορά πετρελαίου, η οποία δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης κατά 9%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News