Business & Finance Σάββατο 2/01/2021, 19:33
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Ο Μαδούρο θέλει μια 100% ψηφιακή οικονομία

Για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά και νομισματικά προβλήματα

Ο Μαδούρο θέλει μια 100% ψηφιακή οικονομία

Προς την πλήρη ψηφιοποίηση της οικονομίας φιλοδοξεί να βαδίσει η Βενεζουέλα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών νομισματικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα της Νότιας Αμερικής.

Καθώς ο πληθωρισμός έχει σχεδόν εξαϋλώσει την αξία των εγχώριων χαρτονομισμάτων και η «δολαριοποίηση» επεκτείνεται μέσω του τοπικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, η στροφή προς την ψηφιακή οικονομία θα μπορούσε να προσφέρει μια αχτίδα αισιοδοξίας, όπως εκτιμάει η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Το αμερικανικό δολάριο, αυτή τη στιγμή, λειτουργεί εν είδει «βαλβίδα εκτόνωσης» για τη Βενεζουέλα, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει αφενός τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων αφετέρου την κατάρρευση των πετρελαϊκών εσόδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 3,4% των εμπορικών συναλλαγών πραγματοποιείται με χαρτονομίσματα μπολιβάρ. Κι αυτό, διότι το 77,3% πραγματοποιείται με «πλαστικό» χρήμα και το εναπομείναν 18,6% με δολάρια.

«Έχουν ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του φυσικού μας νομίσματος. Κινούμαστε προς μια ψηφιακή οικονομία. Έχω θέσει ως στόχο η οικονομία να γίνει 100% ψηφιακή» δήλωσε ο Μαδούρο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. 

Το νόμισμα της Βενεζουέλας έχει χάσει σχεδόν το 99% της αξίας του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, ως απόρροια του υπερπληθωρισμού, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει την κεντρική τράπεζα στην έκδοση υψηλής ονομαστικής αξίας χαρτονομισμάτων. Όμως, κι αυτα πολύ γρήγορα καθίστανται εξαιρετικά «φθηνά» και εντέλει μη χρήσιμα.

Για παράδειγμα, το χαρτονόμισμα των 50.000 μπολιβάρς, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο, αξίζει μόλις 0,04 δολάρια.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι η χρήση μετρητών να πραγματοποιείται -κατά κύριο λόγο- μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς, καθώς για να αγοράσει οτιδήποτε άλλο, απαιτείται πολύ μεγάλη ποσότητα χαρτονομισμάτων.

Από τα τέλη του 2019, οι τοπικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν λογαριασμούς και χρηματοπιστωτικά προϊόντα σε αμερικανικά δολάρια. Όμως, κι αυτή η επιλογή έχει μικρή εύρους χρήση, λόγω της έλλειψης σαφήνειας ως προς τη δυνατότητα πραγματοποίησης ψηφιακών συναλλαγών. 

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα, προσπαθούν να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα, έχοντας βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού τους και τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες απειλούν να τινάξουν στον αέρα κάθε προσπάθεια ανόρθωσης.

Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο επιμένει στη δημιουργία ενός «μηχανισμού πληρωμών» -όπως εξηγεί- ο οποίος θα επιτρέπει τη χρήση αποταμιεύσεων και τραπεζικών λογαριασμών σε αμερικανικά δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο ίδιος έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επίσημη «δολαριοποίηση» της εθνικής οικονομίας, καθώς «η Βενεζουέλα έχει το δικό της νόμισμα και θα το υπερασπιστεί».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News