Business & Finance Σάββατο 2/01/2021, 16:54
BUSINESS & FINANCE

Χωρίς «φρένα» η αγορά των IPOs και το 2021

Χωρίς «φρένα» η αγορά των IPOs και το 2021

To 2020, κατά γενική ομολογία, αποτέλεσε ένα έτος – ορόσημο για τις Αρχικές Δημόσιες Προσφορές (IPOs), οι οποίες παρά την πανδημία άγγιξαν το εντυπωσιακό ποσό των 150 δισ. δολαρίων -κι αυτό μόνο στις ΗΠΑ. 

Μάλιστα, περισσότερες από 20 διαφορετικές εταιρείες κατάφεραν να συγκεντρώσουν κεφάλαια, αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια, ενώ συνολικά τρεις -Airbnb, DoorDash, Snowflake- συγκέντρωσαν πάνω από 3 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η δυναμική της αγοράς των IPOs θα διατηρηθεί και το 2021, χάρη τόσο στη διευκολυντική πολιτική της Federal Reserve και των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών, όσο και στις θετικές «ειδήσεις» από το μέτωπο των εμβολιασμών.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, μέσω των IPOs, καταφέρνουν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, αποφεύγοντας τις ενδεχόμενες ατραπούς του τραπεζικού δανεισμού. 

Όπως και το 2020, έτσι και το νέο έτος το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναμένεται να αναδειχθεί ο «νικητής» στην άτυπη κούρσα των IPOs. Ήδη, άλλωστε, εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους μήνες, χρηματιστηριακό «ντεμπούτο» θα πραγματοποιήσουν οι παρακάτω εταιρείες:

  • Instacart, εταιρεία delivery φαγητού
  • Poshmark, πλατφόρμα αγοραπωλησιών ρούχων
  • Robinhood, πλατφόρμα λιανεμπορίου
  • UiPath, εταιρεία λογισμικώ
  • Coinbase, εταιρεία κρπυτονομισμάτων 
  • SoFi, εταιρεία online πιστώσεων

Συνολικά, οι κλάδοι οι οποίοι αναμένεται να «πρωταγωνιστήσουν» στην αγορά των IPO είναι κι αυτοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα έχουν και τη μεγαλύτερη ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του 2021 -μετά το ταραχώδες και εξόχως ευμετάβλητο 2020.

Ειδικότερα, πρόκειται για τους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών, της τεχνολογίας, των λογισμικών και των ψηφιακών εργαλείων, οι προοπτικές των οποίων είναι κάτι περισσότερο από ευοίωνες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από MarketWatch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News