Business & Finance Δευτέρα 4/01/2021, 12:51
BUSINESS & FINANCE

Knight Frank: Στο «πράσινο» τα ακίνητα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Knight Frank: Στο «πράσινο» τα ακίνητα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

«Κράτησαν» στην πανδημία οι αγορές real estate της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς τα νέα στοιχεία της Knight Frank δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών και στις δύο ελληνικές μεγαλουπόλεις εμφανίζουν θετικό πρόσημο τον τελευταίο χρόνο.

Ειδικότερα, οι τιμές των κατοικιών ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2020 αυξημένες κατά 5,5% στην Αθήνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Στη Θεσσαλονίκη, ήταν κατά 4,4% υψηλότερες.  

Τα στοιχεία του διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου δείχνουν ότι η παγκόσμια αγορά κατοικιών «ζεσταίνεται» το τελευταίο διάστημα, καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών επιταχύνθηκε από το 4,1% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο στο 4,7% το τρίτο τρίμηνο. Παράλληλα, 18 πόλεις εμφάνισαν αύξηση τιμών πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι (από 16 πόλεις το δεύτερο τρίμηνο).

«Κάθε άλλο παρά από το θάνατο των πόλεων, αυτό δείχνει ότι η ζήτηση έχει υπάρξει ανθεκτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με λίγες πωλήσεις να πραγματοποιούνται σε discount ή σε distressed τιμές», τονίζει η Knight Frank, απαντώντας σε εκείνους που προέβλεπαν ότι η στροφή στα προάστια και την εξοχή που έφερε η πανδημία, θα σημάνει το «τέλος των μεγάλων πόλεων».

«Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, τα τεράστια πακέτα δημοσιονομικών μέτρων καθώς και η απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης κατά το τρίτο τρίμηνο βρίσκονται πίσω από την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών, ενώ λόγω των περιορισμών στα ταξίδια κατά την περίοδο αυτή, η αγοραστική ζήτηση ήταν σε γενικές γραμμές εγχώρια», σημειώνουν οι αναλυτές του κτηματομεσιτικού γραφείου.

Οι αναδυόμενες αγορές είναι εκείνες που ξεχωρίζουν, με τις τιμές των κατοικιών στη Μανίλα να τρέχουν με ετήσιο ρυθμό 35%. Οι τουρκικές πόλεις της Σμύρνης (28%), της Άγκυρας (27%) και της Κωνσταντινούπολης (26%) βρίσκονται στη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης αντίστοιχα. Την πεντάδα συμπληρώνει η Αγία Πετρούπολη, με αύξηση τιμών 19% στις κατοικίες.

Κ. Σαμ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News