Business & Finance Δευτέρα 15/03/2021, 18:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Βενεζουέλα, ο Μαδούρο και τα ψηφιακά συστήματα πληρωμών

Η Βενεζουέλα, ο Μαδούρο και τα ψηφιακά συστήματα πληρωμών

Πιέσεις προς τις τράπεζες προκειμένου να επιταχύνουν την υιοθέτηση συστημάτων ψηφιακών πληρωμών, ασκεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσει τη χρόνια έλλειψη μετρητών που έχει προκαλέσει ο υπερπληθωρισμός, ​​όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση επί των συνομιλιών.

Το ποσό των μετρητών που κυκλοφορούν σήμερα ανέρχεται σε μόλις 2% της προσφοράς χρήματος, μειωμένο από 7% πριν από λίγα χρόνια, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Ο Μαδούρο έχει στοχοποιήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες -όπου ξοδεύονται περίπου τα τρία τέταρτα όλων των μετρητών -ως το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου που αποκαλεί «το ψηφιακό μπολιβάρ». Τον Ιανουάριο, ζήτησε από τις τράπεζες να τοποθετήσουν τερματικούς σταθμούς στο δίκτυο του μετρό στην πρωτεύουσα Καράκας και στα λεωφορεία, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Με τον ετήσιο πληθωρισμό να έχει εκτροχιασθεί στο 2.665%, ουρές από πολίτες σχηματίζονται κάθε πρωί έξω από τις τράπεζες στο Καράκας, προκειμένου να σηκώσουν έως και 400.000 μπολιβάρ (ισούνται με είκοσι αμερικανικά σεντς), τα οποία φθάνουν για να πληρώσουν το εισιτήριο μετ’ επιστροφής για να μεταβούν στη δουλειά τους.

Οι πολίτες πλέον δεν χρησιμοποιούν μετρητά για τις καθημερινές τους αγορές, αλλά αμερικανικά δολάρια ή χρεωστικές κάρτες που υποστηρίζονται από λογαριασμούς σε αμερικανικά δολάρια. Ωστόσο οι φτωχοί πολίτες δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς και υπηρεσίες όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν μπορούν να επεξεργαστούν ψηφιακές πληρωμές.

Σε ένδειξη του πόσο ευρεία είναι η έλλειψη μετρητών, στις 5 Μαρτίου η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εκδίδει χαρτονομίσματα αξίας 1 εκατ. μπολιβάρ το καθένα.

Ενώ οι ψηφιακές πληρωμές για τις δημόσιες συγκοινωνίες είναι κανόνας παγκοσμίως, η Βενεζουέλα δεν υιοθέτησε ποτέ ένα τέτοιο σύστημα.

Η έλλειψη μετρητών και ο υπερπληθωρισμός κατέστησαν στη Βενεζουέλα -η οικονομία της οποίας εξαρτάται από το πετρέλαιο-, το δολάριο ως είδος πρώτης ανάγκης. Ο Μαδούρο είδε το δολάριο ως «τρόπο διαφυγής» στις αμερικανικές κυρώσεις με στόχο την απομάκρυνσή του, ενώ κατηγορεί την Ουάσιγκτον για τα δεινά της χώρας του.

Τα σχέδια για την ενίσχυση των ψηφιακών πληρωμών έχουν καθυστερήσει λόγω του υψηλού κόστους των τερματικών σημείων πώλησης και των χρεωστικών καρτών, όπως ανέφεραν οι πηγές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News