Business & Finance Παρασκευή 3/06/2022, 14:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόβουν» έξοδα οι Γερμανοί λόγω πληθωρισμού

«Κόβουν» έξοδα οι Γερμανοί λόγω πληθωρισμού

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί αδυνατούν πλέον να συντηρήσουν τον ίδιο τρόπο ζωής λόγω του πληθωρισμού, o οποίος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD, περίπου το 47% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι έχει μειώσει τις δαπάνες του είτε πολύ είτε πάρα πολύ. Σε νοικοκυριά με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, το ποσοστό των ατόμων που δήλωσε ότι μειώνει σημαντικά τα έξοδά του είναι πολύ μεγαλύτερο και ανέρχεται σχεδόν στο ένα τρίτο. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.337 Γερμανών μεταξύ 30 Μαΐου και 1η Ιουνίου.

«Κόβουν» έξοδα οι Γερμανοί λόγω πληθωρισμού-1

*γράφημα: Bloomberg

Ο πληθωρισμός στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναρριχήθηκε στο 8,7% τον Μάιο σε ετήσια βάση, ιδίως λόγω του ενεργειακού κόστους και του κόστους τροφίμων, που αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει έκτακτα μέτρα με στόχο να προσφέρει ανακούφιση στα νοικοκυριά, όπως την προσωρινή μείωση του φόρου καυσίμων, τις επιχορηγήσεις και την διοχέτευση φθηνών εισιτηρίων για τις δημόσιες μεταφορές το καλοκαίρι. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Ενδεικτικά, οι πωλήσεις λιανικής διολίσθησαν σε χαμηλά ενός έτους τον Απρίλιο και οι καταναλωτές θεωρούν ότι ο πληθωρισμός αποτελεί πιο έκτακτη προτεραιότητα σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισότητας. Σύμφωνα με την έκθεση, η μοναδική δοκιμασία που θεωρείται σημαντικότερη από τον πληθωρισμό είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανία πληρώνει τα λάθη της: Θα γίνει και πάλι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;

Απεριόριστα ταξίδια με 9 ευρώ το μήνα: Γιατί οι Γερμανοί θα κάνουν φθηνές διακοπές φέτος

Μέρκελ: «Έσπασε τη σιωπή της» για την Ουκρανία – Χαρακτήρισε «βάρβαρο» τον πόλεμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News