Business & Finance Τετάρτη 1/06/2022, 17:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απεριόριστα ταξίδια με 9 ευρώ το μήνα: Γιατί οι Γερμανοί θα κάνουν φθηνές διακοπές φέτος

Απεριόριστα ταξίδια με 9 ευρώ το μήνα: Γιατί οι Γερμανοί θα κάνουν φθηνές διακοπές φέτος

Πρόγραμμα φθηνών εισιτηρίων για μέσα μαζικής μεταφοράς εγκαινιάζει από σήμερα η Γερμανία, με το κόστος των τρένων, τραμ και λεωφορείων για ταξίδια εσωτερικού να ανέρχεται έως και 9 ευρώ το μήνα. Το πλαφόν θα διατηρηθεί για ολόκληρο το καλοκαίρι, με απώτερο στόχο αφενός να περιοριστεί η αύξηση του κόστους ζωής, αφετέρου να μειωθεί η χρήση των αυτοκινήτων και κατά συνέπεια των καυσίμων, στο πλαίσιο απεξάρτησης της χώρας από τη ρωσική ενέργεια.

Από σήμερα και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τα μειωμένου κόστους εισιτήρια θα ισχύουν για τοπικά και περιφερειακά συστήματα μεταφοράς στη Γερμανία, όχι όμως για τις μεταφορές εντός της ίδιας πόλης. Όπως δήλωσε η συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων, Katharina Dröge, τα φθηνότερα εισιτήρια θα βοηθήσουν και τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Τα προβλήματα

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, Volker Wissing, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι επιτυχία ότι έχουμε πουλήσει ήδη επτά εκατομμύρια εισιτήρια». Ωστόσο, η εταιρεία μεταφορών Deutsche Bahn αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα λόγω του υπερβολικά υψηλού αριθμού επιβατών και με καθυστερήσεις.

Τον Απρίλιο, πολύ πριν την εφαρμογή των φθηνών εισιτηρίων, λιγότερο από το 70% των τρένων για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων αναχώρησαν στην ώρα τους και συνεπώς το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης των επιβατών μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο δίκτυο. Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο Wissing, αυτή τη στιγμή το σιδηροδρομικό δίκτυο κινείται μόνο στο 80% της πληρότητας. Όπως μεταδίδει το BBC, από σήμερα το πρωί που ξεκίνησε το πρόγραμμα δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα.

Άλλα μέτρα για το κόστος ζωής

Μεταξύ των μέτρων που έχει εφαρμόσει η Γερμανία τους τελευταίους μήνες για να περιοριστεί το κόστος ζωής είναι:

  • Εφάπαξ αποζημίωση 300 ευρώ σε εργαζομένους για τους λογαριασμούς ρεύματος το φθινόπωρο
  • Επίδομα 100 ευρώ για κάθε παιδί τον Ιούλιο
  • Πολίτες που λαμβάνουν επιδόματα θα πάρουν 100 ευρώ επιπλέον

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο φόρος καυσίμων μειώθηκε κατά περίπου 30 σεντ το λίτρο, ώστε να επαναφέρει την τιμή κάτω των 2 ευρώ για τους επόμενους τρεις μήνες. Επίσης, μειώθηκε και η τιμή του ντίζελ κατά περίπου 14 σεντ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το δίλημμα στην «κρυψώνα» των βαθύπλουτων στις Άλπεις

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: 6 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News