Business & Finance Πέμπτη 2/06/2022, 07:47
BUSINESS & FINANCE

Η Γερμανία πληρώνει τα λάθη της: Θα γίνει και πάλι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;

Η Γερμανία πληρώνει τα λάθη της: Θα γίνει και πάλι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;

Η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει και πάλι ο «ασθενής της Ευρώπης», όπως ήταν και πριν από δύο δεκαετίες, προειδοποιούν οικονομολόγοι, καθώς οι πολιτικές που την έκαναν μια βιομηχανική υπερδύναμη αρχίζουν να γυρίζουν μπούμερανγκ. 

Εδώ και χρόνια, η Γερμανία προωθούσε τις εξαγωγές της προς την Κίνα και ενίσχυε τους ενεργειακούς δεσμούς της με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, η οικονομία της να αντιμετωπίζει ένα δηλητηριώδες κοκτέιλ κινδύνων, όπως τονίζει το Bloomberg. Η μεγάλη εξάρτησή της από τη βιομηχανία καθιστά τη χώρα πιο ευάλωτη από ό,τι οι άλλες της Ευρώπης στις διαταραχές που  προκαλεί ο πόλεμος στις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία και στα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. 

«Η Γερμανία βρίσκεται σε μια καταστροφική οικονομική κατάσταση», δηλώνει στο Bloomberg η Αλίν Σίλινγκ, οικονομολόγος της ABN Amro. «Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της είναι δικαιολογημένες».

Η Σίλινγκ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο. Ενώ οι οικονομολόγοι της Bank of America Merrill Lynch και της Banco Santander είναι μεταξύ εκείνων που συμμερίζονται τη γνώμη της, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg, εξακολουθούν να προβλέπουν ανάπτυξη 0,4%.

Η Γερμανία πληρώνει τα λάθη της: Θα γίνει και πάλι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;-1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι μόνο η Εσθονία θα σημειώσει χαμηλότερη ανάπτυξη από τη Γερμανία φέτος -αντιμετωπίζει παρόμοιες επιπτώσεις και βρίσκεται πιο κοντά στη Ρωσία-  ενώ ο πληθωρισμός και στις δύο χώρες αναμένεται να είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των 19 χωρών της Ευρωζώνης.

Οι πιέσεις γίνονται εμφανείς στην καρδιά της γερμανικής οικονομίας. Περίπου το 77% των βιομηχανιών διαμαρτύρονται ότι οι ελλείψεις υλικών και εξοπλισμού βλάπτουν τη δραστηριότητά τους – πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. 

Αλλά και πέραν της βιομηχανίας, η καλοκαιρινή περίοδος αναμένεται να οδηγήσει σε εκροές ρευστότητας από τη χώρα, καθώς οι Γερμανοί καταναλωτές ξοδεύουν χρήματα σε ηλιόλουστες μεσογειακές χώρες μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Το λιανεμπόριο μάλλον έχει αρχίσει ήδη να αισθάνεται τις επιπτώσεις, με τις πωλήσεις να σημειώνουν τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και ένα χρόνο τον Απρίλιο.

Τα προβλήματα της Γερμανίας σχετίζονται με το γεγονός ότι αγνόησε τους γεωπολιτικούς κινδύνους για να ενισχύσει την παραγωγική της βάση, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τις σαρωτικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, βοήθησε να βγει η χώρα από μια ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τόσο η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ ενίσχυσαν την εξάρτηση της χώρας από τη φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, ενώ ενθάρρυναν τις εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Η Γερμανία πληρώνει τα λάθη της: Θα γίνει και πάλι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;-2

«Αυτό έκανε τη Γερμανία την οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, αλλά τώρα πρέπει να πληρωθεί ένα βαρύ τίμημα», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος την περασμένη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φάνηκε να αναγνωρίζει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι «κάποιοι άνθρωποι ήταν λίγο απρόσεκτοι στο παρελθόν». Η Γερμανία χρειάζεται τώρα να διαφοροποιήσει επειγόντως τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις εξαγωγικές αγορές, είπε στην στο Νταβός.

«Πολλές εταιρείες πρέπει να το αντιμετωπίσουν», είπε ο Σολτς. «Συχνά παραβίαζαν το πρώτο μάθημα στη σχολής διοίκησης επιχειρήσεων: Ότι δεν πρέπει να βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι».

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το πρώτο ταξίδι του Σολτς στην Ασία ήταν στην Ιαπωνία, ενώ φιλοξένησε επίσης τον Ινδό πρωθυπουργό στο Βερολίνο. Δεν έχει επισκεφτεί ακόμη την Κίνα και έχει εντείνει την κριτική για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Η κυβέρνησή του έχει επίσης συνομιλίες με το Κατάρ στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο – Ποιες χώρες είναι στο κόκκινο

Απεριόριστα ταξίδια με 9 ευρώ το μήνα: Γιατί οι Γερμανοί θα κάνουν φθηνές διακοπές φέτος

Γερμανία: Εβδομάδα προϋπολογισμού (εν καιρώ πολέμου)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News