Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 10:42
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο

Γερμανία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο

Nέο ρεκόρ «χτύπησε» ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο, με κύριο οδηγό τις υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έφτασε το 7,4% τον φετινό Απρίλιο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 7,3% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, τον Μάρτιο ο κύριος λόγος ήταν οι τιμές ενέργειας, όμως αυτή τη φορά τον πληθωρισμό ώθησαν και οι υψηλές τιμές τροφίμων.

«Εδώ είναι που ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο ορατός», αναφέρει χαρακτηριστικα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές τροφίμων παρουσίασαν αύξηση 8,6% σε όλους τους τομείς. Οι τιμές για τα έλαια εκτινάχθηκαν κατά 27,3%, λόγω των αγορών πανικού στα γερμανικά σούπερ μάρκετ, ενώ το κρέας και τα προϊόντα του ακρίβυναν κατά 11,8%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 9,4% και τα λαχανικά κατά 9,3%.

Υψηλές πτήσεις έκαναν και οι τιμές ενέργειας στη Γερμανία τον Απρίλιο καθώς παρουσίασαν αύξηση 35,3%, σε σχέση με το +39,5% του Μαρτίου.

Ο Γκέοργκ Τίελ, πρόεδρος της στατιστικής αρχής της Γερμανίας, ανέφερε ότι ειδικά οι τιμές ενέργειας έχουν αυξηθεί σημαντικά από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό.

Aντίστοιχα υψηλό ποσοστό πληθωρισμού είχε καταγραφεί τελευταία φορά στη Δυτική Γερμανία το φθινόπωρο του 1981, όταν αυξήθηκαν απότομα οι τιμές πετρελαίου ως συνέπεια του πρώτου Πολέμου του Κόλπου μεταξύ Ιράν και Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Τίελ, ένας τελευταίος παράγοντας που επηρέασε τον πληθωρισμό ήταν οι καθυστερήσεις παραδόσεων, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ο Κρίστιαν Λίντνερ μεταξύ δανείων και φρένου χρέους

Bundesbank: Πλήγμα 5% στο γερμανικό ΑΕΠ το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια

Γερμανία: «Βούλιαξαν» οι εξαγωγές προς τη Ρωσία τον Μάρτιο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News