Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 10:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 ο πληθωρισμός Μαρτίου

Γερμανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 ο πληθωρισμός Μαρτίου

Στο υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 1981 εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Μάρτιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,3% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις εθνικές μετρήσεις και 7,6% με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Destatis. 

Οι τιμές καταναλωτή παρουσίασαν άνοδο 2,5% σε μηνιαία βάση τόσο με τα εθνικά όσο και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα μέτρησης. Η άνοδος αποδίδεται κατά το πλείστον στην αύξηση των ενεργειακών τιμών κατά 16,4% σε μηνιαία βάση.

Από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων για κινητήρες, έχουν αυξηθεί σημαντικά ασκώντας πολύ μεγάλη επίδραση στην αύξηση του πληθωρισμού. 

Άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε άνοδο τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα προσφοράς λόγω της πανδημίας και τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, καθώς ξεκίνησε η οικονομική ανάκαμψη.

Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων εκτινάχθηκαν στα ύψη, σημειώνονας άνοδο 39,5% σε ετήσια βάση το Μάρτιο, μετά από την αύξηση 22,5% του Φεβρουαρίου, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης υπερδιπλασιάστηκαν και αυξήθηκαν 144%.

Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 6,2% το Μάρτιο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι καταναλωτές αναγκάστηκαν να πληρώσουν περισσότερα για βρώσιμα λίπη και έλαια καθώς και για φρέσκα λαχανικά.

 

Πηγή: Destatis

 

Διαβάστε επίσης: 

Πληθωρισμός: Τα μαθήματα από την οικονομική κρίση του 2008

Πληθωρισμός: Στο 8,9% τον Μάρτιο – Αύξηση 80% στο ρεύμα, 8% στα τρόφιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News