Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 12:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2022 

Bundesbank: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2022 

Μια αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ πιθανή μέσα στο 2022, όπως διεμήνυσε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας σήμερα Τετάρτη διά στόματος του διοικητή της, σε περίπτωση που όπως τόνισε ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

«Αν η εικόνα του πληθωρισμού δεν αλλάξει μέχρι τον Μάρτιο, θα επιδιώξω μια ομαλοποιημένη νομισματική πολιτική» δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. 

«Το πρώτο βήμα είναι να τερματίσουμε τις αγορές ομολόγων στη διάρκεια του 2022. Τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν φέτος», συμπλήρωσε. 

Άλλωστε, μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της ΕΚΤ κατόπιν της τελευταίας συνεδρίασής της, οι αναλυτές και οι χρηματαγορές αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με τα επιτόκια, κάνοντας λόγο ακόμη και για τερματισμό προγραμμάτος αγορών ομολόγων ΑΡΡ. 

Η συνεδρίαση του Μαρτίου μπορεί να είναι κομβικής σημασίας, καθώς σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το δ.σ. θα έχει στη διάθεσή του περισσότερα στοιχεία και θα μπορεί να κάνει με μεγαλύτερη σιγουριά μια αποτίμηση της κατάστασης και συνεπακόλουθα τις αποφάσεις που θα πάρει αναφορικά με τα επιτόκια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

UBS για ΕΚΤ: Πιο κοντά οι αυξήσεις επιτοκίων και το τέλος του QE – Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα

ΕΚΤ: Τα γεράκια νίκησαν – Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 βλέπουν τώρα οι αναλυτές

Λαγκάρντ: Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News