Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 14:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Οι τράπεζες και η πολιτική των επιπλέον χρεώσεων 

Ήδη οι τράπεζες εξετάζουν σχέδια και κάποιες έχουν ανακοινώσει ότι θα χρεώνουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν και αφορούν τη διακίνηση μετρητών. 

Ευρώπη: Οι τράπεζες και η πολιτική των επιπλέον χρεώσεων 

Μια νέα τάση αρχίζει να καταγράφεται δειλά-δειλά στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ακολουθούν νέα πολιτική με τις χρεώσεις και τις προμήθειες των πελατών τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Με αφορμή μια ενημερωτική επιστολή της ισπανικής τράπεζας, Caixabank προς τους πελάτες της με την οποία τους ενημερώνει ότι για κάθε επίσκεψη σε φυσικό κατάστημα θα χρεώνει 2 ευρώ, η οποία και τέθηκε υπόψη του Reuters, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει αναφορά σε τράπεζες ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο που έχουν προβεί σε παρόμοιες κινήσεις. 

Να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τη μεγάλη οικονομική ύφεση του 2008, για χρόνια υπέφεραν από τη χαμηλή κερδοφορία ή ακόμη χειρότερα από ζημιές, με τα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιβαρύνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ένα μαζικό κύμα από τους καταναλωτές να επιδοθούν σε αποταμιεύσεις, οι τράπεζες ήταν αναγκασμένες να χάνουν χρήματα προκειμένου να τα αφήνουν στην άκρη στην ΕΚΤ, η οποία της χρέωνε με αρνητικά επιτόκια για να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους. Ήδη οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρεώνουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν και αφορούν τη διακίνηση μετρητών. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η χώρα που επί του παρόντος δείχνει να έχει προχωρήσει σε αυτά τα νέα μέτρα είναι η Ισπανία. 

«Ένα βασικό κομμάτι των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας, οι καταθέσεις μετατρέπεται σε ζημιογόνο. Αυτό που κάποτε ήταν η βασική μας δραστηριότητα και πηγή κερδών, επί της παρούσης μας προξενει ζημίες», τονίζει ο CEO της Caixabank, Γκονζάλο Γκορταζάρ. 

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της απορρόφησης της επίσης ισπανικής, Bankia, αντί του ποσού των 4,3 δισ. ευρώ, η Caixabank σύμφωνα με το σημείωμα προς τους πελάτες ενόψει της συγχώνευσης, ενδεχομένως να αυξήσει την ετήσια συνδρομή για τις πιστωτικές κάρτες από τα 28 ευρώ στα 36 ευρώ, σε περίπτωση που οι παλιοί πελάτες της Bankia δεν χρησιμοποιήσουν την καινούργια πιστωτική κάρτα της Caixa. 

Μια άλλη ισπανική τράπεζα, η BBVA, χρεώνει 2 ευρώ για αναλήψεις μικρότερες των 2.000 ευρώ σε υποκατάστημα, ένω η Santander θα κρατάει προμήθεια από κάποιους πελάτες έως και 240 ευρώ ετησίως, μόνο και μόνο επειδή διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό σε αυτήν. 

«Όλοι οι ανταγωνιστές μας κάνουν παρόμοιες κινήσεις. Δεν μπορούμε απλά να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας δωρεάν», ανέφερε ένας επικεφαλής υποκαταστήματος της Santander.

Γερμανία

Την ίδια λογική φαίνεται να ακολουθούν και οι τράπεζες στη Γερμανία. Ήδη από τις 10 Νοεμβρίου, η DKB έχει αρχίσει να χρεώνει του πελάτες που διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς με 25.000 ευρώ και περισσότερα, ενώ οι πελάτες της ING από τον ερχόμενο Μάρτιο θα καταβάλουν 99 λεπτά μηνιαίως για τις πιστωτικές κάρτες της τράπεζας.  

Τα έσοδα από τις χρεώσεις και τις προμήθειες για τις ισπανικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 16% το β΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα, στα 4,18 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά αναλογούσαν στο 25% των συνολικών εσόδων τους κατά το β΄ τρίμηνο, ποσοστό χαμηλότερο από το 32% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών τραπεζών. Για παράδειγμα, το αντίστοιχο ποσοστό για τις ιταλικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 40% για των γερμανικών στο 37%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τα νοικοκυριά «μάζεψαν» 2,9 τρισ. – Θα τα «ρίξουν» στην κατανάλωση ή στις οφειλές τους;

Μετρητά ή κάρτα; Το debate μόλις άρχισε

Καταθέσεις: Πρώτη μείωση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News