Business & Finance Παρασκευή 11/02/2022, 10:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Γερμανία: Υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία στην έναρξη του νέου έτους, μια υποχώρηση που πιθανόν να υποδεικνύει το άνοιγμα του κύκλου εξασθένησης των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες έχουν έρθει στον απόηχο της πανδημίας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσίας της Γερμανίας, Destatis, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 4,9% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, από 5,3% τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαία βάση, το ποσοστό ανοδικής μεταβολής ανήλθε στο 0,4%.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός για τον οποίο ακολουθείται διαφορετική μεθοδολογία υπολογισμού του προκειμένου να συμβαδίζει με τις τιμές καταναλωτή στις χώρες της Ευρωζώνης, έτρεξε με ρυθμό 5,1% σε ετήσια και 0,9% σε μηνιαία βάση. 

Τόσο ο εγχώριος πληθωρισμός, όσο και ο εναρμονισμένος ήταν σύμφωνοι με τις προβλέψεις συγκρινόμενοι σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, αλλά και έναντι του Δεκεμβρίου του 2021. 

«Ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρά τον Ιανουάριο, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών. Ωστόσο, παραμένει σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο δρ. Γκέοργκ Τίελ, πρόεδρος της Destatis

Η άνοδος των τιμών των ενεργειακών προϊόντων (+20,5%) ήταν αισθητά υψηλότερη από τον συνολικό πληθωρισμό. Οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 24,8% και οι τιμές της ενέργειας των νοικοκυριών κατά 18,3%, σε ετήσια βάση.

Στα ενεργειακά προϊόντα οικιακής χρήσης, αυξήσεις καταγράφηκαν ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης (+51,9%), το φυσικό αέριο (+32,2%) και την ηλεκτρική ενέργεια (+11,1%).ς.

Οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 5% τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι καταναλωτές έπρεπε να πληρώσουν σημαντικά περισσότερα, ιδίως για τα φρέσκα λαχανικά (+8,3%) και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το βούτυρο (+6,3%). Συνολικά, οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν άνοδο 9,6% τον Ιανουάριο του 2021.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News