Business & Finance Πέμπτη 7/04/2022, 12:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Συνέχισε την ανάπτυξή της η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο

Γερμανία: Συνέχισε την ανάπτυξή της η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο

Θετικό ρυθμό μεταβολής κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Φεβρουάριο. Η παραγωγή των εργοστασίων αναπτύχθηκε σε έναν μήνα που όπως έδειξαν τα χθεσινά στοιχεία οι βιομηχανικές παραγγελίες συρρικνώθηκαν, ωστόσο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το ανοδικό αυτό σερί ενδεχομένως να σταματήσει. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή έτρεξε με ρυθμό 0,2% τον Φεβρουάριο μετά την αναθεωρημένη πτωτικά άνοδο κατά 1,4% τον Ιανουάριο κι έναντι προβλέψεων των αναλυτών του Reuters για μηδενική μεταβολή. 

Όπως επισήμανε το υπουργείο Οικονομίας, το κενό που προκαλείται από τις ελλείψεις καθιστά δύσκολη την εκπλήρωση των παραγγελιών και είναι απίθανο να καλυφθεί σύντομα εξαιτίας της αβεβαιότητας του πολέμου.

«Μπορεί να υποτεθεί ότι ο πόλεμος θα επιβραδύνει αρχικά την ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας», σύμφωνα με το υπουργείο.

Τα τελευταία δεδομένα «έστειλαν το τελευταίο μήνυμα για το πώς θα μπορούσε να ήταν η γερμανική οικονομία αν δεν είχε συμβεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», τονίζει ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING Economics, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία μοιάζουν πλέον λιγότερο ρόδινες.

Η άποψή του φαίνεται ότι υιοθετείται και από τις γερμανικές επιχειρήσεις, με το επιχειρηματικό κλίμα να πέφτει κατακόρυφα τον Μάρτιο, καθώς οι εταιρείες ανησυχούν για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, τις ελλείψεις σε οδηγούς και τη σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας μια πιθανή ύφεση στο μέλλον.

«Η αυξανόμενη αισιοδοξία του Φεβρουαρίου κατέρρευσε μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κλάους Ουοχλράμπε, επικεφαλής ερευνών στο Ινστιτούτο Ifo, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα είναι διάχυτη μεταξύ των μικροεπιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Βόλκερ Βάιλαντ δήλωσε ότι το ενδεχόμενο ύφεσης της γερμανικής οικονομίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία είναι σοβαρό, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιβραδύνεται επίσης από το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών τον Μάρτιο, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και των προϊόντων πετρελαίου εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News