Business & Finance Τετάρτη 6/04/2022, 20:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αυξήσεις της τάξης του 1,5% αναμένουν τους καταναλωτές την επόμενη διετία

Γερμανία: Αυξήσεις της τάξης του 1,5% αναμένουν τους καταναλωτές την επόμενη διετία

Η άνοδος των τιμών πετρελαίου κατά 20% το Μάρτιο στη Γερμανία θα έχει αντίκτυπο στους καταναλωτές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης για τα επόμενα δύο περίπου χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου DIW. 

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία εκτινάχθηκε σε ετήσια βάση το Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των 40 ετών, στο 7,3%, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου έκαναν άλμα στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η άνοδος θα κρατήσει τις τιμές καταναλωτή σε άνοδο 1,5% για περισσότερο από δύο έτη, ακόμη και στην περίπτωση που οι τιμές πετρελαίου υποχωρήσουν ξανά. Οι υπόλοιπες παρενέργειες του πολέμου, όπως οι κυρώσεις και ο αντίκτυπος στην οικονομία, δεν λαμβάνονται υπόψη στην έκθεση.

Ωστόσο, ο Μάλτε Ρίθ, εκ των συντακτών της μελέτης, αναφέρει ότι στη μελέτη τίθεται το ερώτημα εάν το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας θα έχει ισχυρό πληθωριστικό αντίκτυπο. «Εκτιμάται ότι ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, επειδή θα αναζητηθεί προσφορά από άλλες πηγές».   
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο

Ο χάρτης της ακρίβειας: Τι και πόσα εισάγει η Ελλάδα από Ρωσία και Ουκρανία

    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News