Business & Finance Παρασκευή 25/03/2022, 10:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Προς αποδέσμευση από τον ρωσικό άνθρακα μέχρι το φθινόπωρο – Μείωση στις εισαγωγές πετρελαίου

Γερμανία: Προς αποδέσμευση από τον ρωσικό άνθρακα μέχρι το φθινόπωρο – Μείωση στις εισαγωγές πετρελαίου

Κατά το ήμισυ στοχεύει να μειώσει η Γερμανία τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι αυτό το καλοκαίρι, ενώ όσον αφορά τις εισαγωγές άνθρακα προσβλέπει να έχει απεξαρτηθεί πλήρως μέχρι το φθινόπωρο φέτος.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας αναφέρεται: «Μέχρι τα μέσα του έτους, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στη Γερμανία αναμένεται να μειωθούν στο μισό. Μέχρι το τέλος της χρονιάς στοχεύουμε να είμαστε σχεδόν ανεξάρτητοι».

«Μέχρι το φθινόπωρο, η Γερμανία ενδέχεται να είναι ανεξάρτητη από τον ρωσικό άνθρακα», σημειώνει το υπουργείο, σύμφωνα πάντοτε με το Spiegel.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χαμπέκ αναμένεται να αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Υπενθυμίζεται πως παράλληλα «τρέχει» και η Σύνοδος της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπου επίσης αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα για απεξάρτηση του μπλοκ από την ρωσική ενέργεια.

Το Spiegel επικαλούμενο πηγές από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αναφέρει επίσης ότι «παρά την πρόοδο, ένα άμεσο εμπάργκο θα εξακολουθούσε να έχει πολύ σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες». Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο τόνο είχε κινηθεί τις προηγούμενες ημέρες και ο ίδιος ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος μεν έκανε βήματα για διακοπή των ενεργειακών σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά τόνισε επανειλημμένως ότι μία πλήρης διακοπή δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί.

Στελέχη του υπουργείου είχαν «επιλέξει» τρεις πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Spiegel. «Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος πιθανές τοποθεσίες στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν βραχυπρόθεσμα – σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη για τον χειμώνα του 2022/23», σημειωνεται στο περιοδικό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάσε επίσης:

Μητσοτάκης σε CNΝ: Προσεκτική η Ε.Ε. στις κυρώσεις – Μην βλάψουμε εμάς περισσότερο από τη Ρωσία

Και με τις «φιλικές» χώρες τι; Η Ρωσία εξετάζει τις πληρωμές ενέργειας με κρυπτονομίσματα

Γερμανία: Ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης ύψους 13 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News