Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 14:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ηχηρό «όχι» στην πυρηνική ενέργεια

Εξετάζονται εναλλακτικές για το ρωσικό φυσικό αέριο

Γερμανία: Ηχηρό «όχι» στην πυρηνική ενέργεια

Έπειτα από τουλάχιστον μία δεκαετία σταδιακής μείωσης της παραγωγής από πυρηνική ενέργεια, η γερμανική κυβέρνηση επανέφερε εκ νέου το ζήτημα στο τραπέζι, εξετάζοντας τις εναλλακτικές για την απεξάρητηση από τη ρωσική ενέργεια.

Ωστόσο, οι συζητήσεις ακόμη και με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ανατολική Ευρώπη είχαν ξανά την ίδια κατάληξη: το κόστος και οι κίνδυνοι παράτασης της αδειοδότησης των πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα ενέχουν δυσανάλογα μεγάλα ρίσκα.

Πρόκειται για απόφαση που προέκυψε έπειτα από αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σεναρίων στην ενεργειακή σκηνή της Γερμανίας, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος. «Ως αποτέλεσμα της εξέτασης των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων, η παράταση της λειτουργίας των τριών πυρηνικών εργοστασίων που έχουν απομείνει δεν συστήνεται, ούτε στην παρούσα κρίση της αγοράς φυσικού αερίου», δήλωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί, βάσει σχεδίου, τα τρία πυρηνικά εργοστάσια που συνεχίζουν να λειτουργούν στη χώρα, πρόκειται να σταματήσουν μόνιμα την λειτουργία τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η πυρηνική ενέργεια αποτέλεσε ζήτημα μεγάλης αντιπαράθεσης στη Γερμανία και οι συζητήσεις περί σταδιακής μείωσης της παραγωγής επισπεύθηκαν ιδίως μετά το ατύχημα στην Fukushima.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των εργοστασίων είναι για την εξέταση των εναλλακτικών λύσεων στις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες. Πλέον, εξετάζεται η ενίσχυση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, των τερματικών σταθμών LNG, καθώς και των εργοστασίων που λειτουργούν με λιγνίτη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Με ενεργειακό πόλεμο απειλεί η Μόσχα την Ευρώπη: Τέλος ο Nord Stream 1, πετρέλαιο 300 δολαρίων

Ασκήσεις ισορροπίας στην Ευρώπη: Πυρηνική, ρωσικό αέριο, κλιματική αλλαγή

Γερμανία: Όχι στο εμπάργο του ρωσικού πετρελαίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News