Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 14:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης ύψους 13 δισ. ευρώ

Γερμανία: Ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης ύψους 13 δισ. ευρώ

Νέο πακέτο στήριξης εξετάζει η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, όπως αποκάλυψε σήμερα το Βερολίνο διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της χώρας, στην προσπάθεια να απορροφηθεί μέρος του οικονομικού βάρους που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά από το κόστος στην ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Λίντνερ, είναι και η τρίμηνη επιδότηση για την βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Το ακριβές μέγεθος του πακέτου, το οποίο περιλαμβάνει επίσης φορολογικές εκπτώσεις για τους εργαζομένους και τις οικογένειες, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί καθώς ορισμένες λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθούν, τόνισε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, θα είναι παρόμοιο σε μέγεθος με το πρώτο πακέτο μέτρων ύψους 13 δισ. ευρώ το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα.

«Εμείς ως κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες και την οικονομία, πρέπει να προστατευτούμε βραχυπρόθεσμα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα απέναντι σε αυτές τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών», δήλωσε ο Λίντνερ.

«Έχουμε καταλήξει σε ένα πακέτο που συνδυάζει την ενέργεια, την αποτελεσματικότητα και μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες».

Το πακέτο προβλέπει ένα εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ για τους φορολογούμενους ως συμπλήρωμα στους μισθούς τους.

Οι οικογένειες θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 100 ευρώ ανά παιδί, το οποίο θα διπλασιαστεί για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ενώ ο φόρος στα καύσιμα θα μειωθεί στον ελάχιστο ευρωπαϊκό συντελεστή για τρεις μήνες. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του λίτρου βενζίνης θα μειωθεί κατά 30 λεπτά και του πετρελαίου κατά 14 στους τρεις μήνες αυτούς.

Πριν από τη συμφωνία, ο Λίντνερ ηγέτης του FDP, διατύπωσε την ιδέα μιας καθολικής επιδότησης στα καύσιμα, προκαλώντας μια θύελλα αντιδράσεων από οικονομολόγους και μέλη των Πρασίνων που αντιτίθενται στις επιδοτήσεις στα καύσιμα, ενώ τάσσονται υπέρ των στοχευμένων μέτρων για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, κατηγορώντας τον για λαϊκισμό.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης επιδόματα για εκείνους που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για αυτοκίνητα.

Το κόστος των μέτρων θα συμπεριληφθεί σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2022 που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα, ο οποίος θα περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες και την αναβάθμιση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Πληθωρισμός και κορωνοϊός δημιουργούν απαισιοδοξία στους καταναλωτές

Bundesbank: Προειδοποιεί για νέα ύφεση του γερμανικού ΑΕΠ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News