Business & Finance Δευτέρα 21/02/2022, 15:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: Προειδοποιεί για νέα ύφεση του γερμανικού ΑΕΠ

Bundesbank: Προειδοποιεί για νέα ύφεση του γερμανικού ΑΕΠ

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, προειδοποιώντας ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να υποστεί ύφεση και στο τρέχον τρίμηνο, καθώς η νέα έξαρση των κρουσμάτων αποτρέπει πολύ κόσμο από την εργασία του. Ωστόσο στις προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα η Bundesbank, σημειώνει ότι αναμένει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ανακάμψει την άνοιξη. 

Το γερμανικό ΑΕΠ κινήθηκε με αρνητικό ρυθμό κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, με τη μεταποίηση που δέχθηκε πλήγμα από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να «τραβάει προς τα πίσω» τη γερμανική οικονομία. 

Την ώρα όμως που οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες ξεθυμαίνουν, έρχεται η ευρεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον να επηρεάσει τον κλάδο των υπηρεσιών και την απασχόληση γενικότερα. 

«Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας δεν είναι μόνο η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών που επηρεάζεται από τα περιοριστικά μέτρα και τις αλλαγές στη συμπεριφορά», επισημαίνει η γερμανική κεντρική τράπεζα στο μηνιαίο δελτίο της, για να συμπληρώσει:«Αντίθετα η απουσία από την εργασία εξαιτίας της πανδημίας είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντική την οικονομική δραστηριότητα και σε άλλους κλάδους». 

Από την άλλη, η Bundesbank εμφανίζεται σαφώς αισιόδοξη για τις προοπτικές της γερμανικής βιομηχανίας, υποστηρίζοντας ότι δίνει μια θετική ορμή στην οικονομία, χάρη στην υποχώρηση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά και της υψηλής ζήτησης, θέτοντας τις βάσεις για ανάκαμψη την άνοιξη, σε περίπτωση που η πανδημία μετριασθεί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News