Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 10:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ευρεία πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο 

Γερμανία: Ευρεία πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο 

Απότομα επιβραδύνθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας αρνητικό πρόσημο σε έναν μήνα στον οποίο οι αγορές για τα Χριστούγεννα παραδοσιακά προσφέρουν στήριξη στο λιανικό εμπόριο.

Ωστόσο τα νέα περιοριστικά μέτρα που έφερε η ευρεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, σε συνδυασμό ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν προνοήσει να πραγματοποιήσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές νωρίτερα, επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις, σε ρούχα, παπούτσια, υφάσματα και δερμάτινα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, Destatis, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν στο -5,5%, αισθητά χειρότερη επίδοση από την πτώση της τάξεως του 1,4% που ανέμεναν οι αναλυτές του Reuters. 

«Η υποχώρηση του Δεκεμβρίου πιθανόν σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλοί λιανοπωλητές έχουν αρχίσει να ζητάνε πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης για τον κορωνοϊό, αλλά και τον αντίκτυπο της εποχικής προσαρμογής που οφείλεται στα Χριστούγεννα», επισημαίνει η Destatis στην ανακοίνωσή της. 

Για το σύνολο της περυσινής χρονιάς, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες, όταν οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθούν κατά 1,1%. 

Η πτωτική πορεία των λιανικών πωλήσεων, ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η γερμανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση κατά το δ΄ τρίμηνο του 2021, της τάξεως του -0,7% σε τριμηνιαία βάση. 

Πλέον στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι επιχειρήσεις προσδοκούν σε μια δυνητική μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού την άνοιξη και σε μια σταδιακή υποχώρηση των προβλημάτων που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News