Business & Finance Δευτέρα 8/11/2021, 15:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αισιοδοξία στο λιανεμπόριο για την περίοδο των Χριστουγέννων

Ο πληθωρισμός πιθανόν να περιορίσει τις δαπάνες των Γερμανών καταναλωτών για τα εορταστικά δώρα

Γερμανία: Αισιοδοξία στο λιανεμπόριο για την περίοδο των Χριστουγέννων

Αισιόδοξες εμφανίζονται οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου στη Γερμανία αναφορικά με την περίοδο των Χριστουγέννων, παρά τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό, τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμπορευμάτων και το νέο κύμα επέλασης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής ένωσης του συγκεκριμένου κλάδου, HDE, σήμερα Δευτέρα, οι έμποροι αναμένουν τα έσοδα από τις πωλήσεις την περίοδο των γιορτών να αυξηθούν κατά 2% σε ετήσια βάση και να διαμορφωθούν στα 11,7 δισ. δολάρια. Για το ίδιο διάστημα οι διαδικτυακές πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 17,3%, στα 23,1 δισ. ευρώ και να προσφέρουν ευρεία στήριξη στα έσοδα των Χριστουγέννων.

«Τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης και το ισχυρό καταναλωτικό κλίμα υποδεικνύουν ένα δυνατό κλείσιμο χρονιάς, μετά τους δύσκολους πρώτους έξι μήνες του 2021, ένα διάστημα που εξαιτίας των lockdowns απειλήθηκε η ίδια η ύπαρξη αρκετών επιχειρήσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της HDE, Στεφάν Γκενθ. 

Παρά το γεγονός ότι όπως οι επιχειρήσεις από άλλους κλάδους, έτσι και οι έμποροι αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσεις. Τα τρία τέταρτα εξ αυτών δηλώνουν ότι τα προβλήματα αυτά ενδεχομένως να επιφέρουν πλήγμα στις πωλήσεις τους, εντούτοις όμως εμφανίζονται αισιόδοξοι για την εορταστική περίοδο. 

Μπορεί η έλλειψη των ημιαγωγών να έχει επηρεάσει προϊόντα όπως τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη και οι οικιακές συσκευές, όμως σύμφωνα με τον Γκενθ η έλλειψη αυτή δεν θα επιφέρει το φαινόμενο των άδειων ραφιών, πέρα από κάποια έλλειψη που θα παρατηρηθεί στις δημοφιλείς κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Ο πληθωρισμός που τρέχει με ρυθμό στο 4,5% και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών, πιθανόν να περιορίσει τις δαπάνες των Γερμανών καταναλωτών για τα εορταστικά δώρα. 

Όπως προσέθεσε, ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η πανδημία τους επόμενους μήνες και τα σχετικά μέτρα ασφαλείας, θα κρίνουν αν θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του HDE.

Πολλοί έμποροι του λιανικού εμπορίου αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους τον περασμένο χειμώνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της γερμανικής κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία.

«Κανείς δεν μπορεί να αντέξει πια κάτι τέτοιο», τονίζει ο Γκενθ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα καταστήματα λιανικής δεν είναι hotspot στα οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News