Business & Finance Παρασκευή 5/11/2021, 12:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο

Οι πωλήσεις των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1% τον Οκτώβριο

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο

Συρρίκνωση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σε ένα μήνα κατά τον οποίο στο λιανεμπόριο στη Γερμανία καταγράφηκε επιβράδυνση, κάτι που επιβάρυνε τη συνολική επίδοση στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, ενώ οι πωλήσεις στα προϊόντα εκτός των τροφίμων υποχώρησαν, απόρροια της επιτάχυνσης του πληθωρισμού στο 3,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό στο -0,3%, σε σχέση με το +1% του Αυγούστου, ενώ σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020, επιταχύνθηκαν κατά 2,5%. Οι αναλυτές του Reuters, ανέμεναν σε μηνιαία βάση οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο να τρέξουν με ρυθμό 0,3% και 1,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο-1

Με τις τιμές της ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη, τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να παρατείνονται, οι καταναλωτές αναμένεται να είναι πιο φειδωλοί τους επόμενους μήνες, μια τάση που είναι ήδη εμφανής στα στοιχεία PMI που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα διολίσθησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Οκτώβριο.

Οι υψηλές τιμές της βενζίνης αναμένεται επίσης να περιορίσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, μειώνοντας συγχρόνως τις δαπάνες για άλλα αγαθά. 

Η ανακοίνωση της Eurostat αναφέρει ότι οι πωλήσεις των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1% τον Οκτώβριο, ενώ οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού κατά 0,7%. Ωστόσο, οι πωλήσεις των προϊόντων εξαιρουμένων των τροφίμων υποχώρησαν κατά 1,5%, ενώ πτώση κατά 1,4% σημειώθηκε επίσης στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου και ταχυδρομικών παραγγελιών.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καταγράφηκε η μεγαλύτερη συρρίκνωση της τάξεως του 2,5%, σε αντίθεση με τη Σλοβακία όπου οι λιανικές πωλήσεις επιταχύνθηκαν στο 2,9%. Για την Ελλάδα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν στο -0,9% και -1,2% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News