Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 14:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αισιοδοξία από την επίδοση των λιανικών πωλήσεων το 2020 

Γερμανία: Αισιοδοξία από την επίδοση των λιανικών πωλήσεων το 2020 

Σε μια χρονιά κατά την οποία ήρθαν τα πάνω κάτω από τις βάναυσες αναταράξεις της πανδημίας του κορωνοϊού, στη Γερμανία αναδεικνύεται μια αισιοδοξία αναφορικά με την πορεία που ακολούθησαν οι λιανικές πωλήσεις στο σύνολο του 2020. 

Την ίδια ώρα ενθαρρυντικά μηνύματα στέλνει η αγορά εργασίας στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο αριθμός των ανέργων τον Δεκέμβριο σημείωσε πτώση. 

Ειδικότερα στην τακτική έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις κάθε μήνα και συγκεκριμένα αυτή που αφορά την επίδοση του Νοεμβρίου (+1,9%), το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής δήλωσε ότι αναμένει οι λιανικές πωλήσεις να ολοκληρώσουν την περυσινή χρονιά ενισχυμένες περί του 4% σε ετήσια βάση, όταν το 2019 το ολοκλήρωσαν με ρυθμό 3,2%. 

Αποκτάει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι για τις λιανικές πωλήσεις σε μια χρονιά κατά την οποία τα καταστήματα έμειναν κλειστά, ή λειτούργησαν με ραντεβού στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, όχι μόνο ο ρυθμός τους δεν κάμφθηκε, αλλά απεναντίας βελτιώθηκε. 

Επιπρόσθετα η βελτιωμένη εικόνα ενός μακροοικονομικού δείκτη, όπως αυτού των λιανικών πωλήσων, σκιαγραφεί πιο αισιόδοξες τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, από τη στιγμή που το λιανεμπόριο αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς μιας οικονομίας. 

Σε σχέση με το Νοέμβριο ένα μήνα κατά τον οποίο εφαρμόσθηκε μερικό lockdown στα περισσότερα αστικά κέντρα της Γερμανίας, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι έμποροι με παρουσία στο διαδίκτυο και εκείνοι που έχουν ανεπτυγμένο το κανάλι των παραγγελιών με παράδοση στο σπίτι, τα έσοδα των οποίων σε ετήσια βάση πραγματοποίησαν άλμα 31,8%. 

Αισθητή αύξηση της τάξεως του 15,4%, σημείωσαν οι πωλήσεις που αφορούν είδη για το σπίτι, από δομικά υλικά για ανακατασκευές και επισκευές έως διακοσμητικά είδη. 

Στον αντίποδα οι πωλήσεις των ρούχων έκαναν βουτιά 20%, ενώ οι συνδυασμένες πωλήσεις, μια κατηγορία η οποία περιλαμβάνει και τα πολυκαταστήματα υποχώρησαν κατά 6,1%. 

Από την άλλη, σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, έδειξε ότι ο αριθμός των ανέργων τον Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 37.000, από τους 2,813 εκατ., σε 2,776 εκατ. 

Μπορεί η μείωση να μην ήταν μεγάλου εύρους, ωστόσο τα στοιχεία καλύπτουν έναν μήνα κατά τον οποίο καταστήματα και επιχειρήσεις έκλεισαν εκ νέου εξαιτίας του νέου lockdown για την ανάσχαιση της μετάδοσης της πανδημίας, κάτι που υποδεικνύει ότι ενδεχομένως να δημιουργήθηκαν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που μόλις μας αποχαιρέτησε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News