Business & Finance Δευτέρα 9/05/2022, 13:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπορεί το Twitter να καταστρέψει την Tesla;

Μπορεί το Twitter να καταστρέψει την Tesla;

Έπειτα από την ανακοίνωση της εξαγοράς του Twitter αντί 44 εκατ. δολαρίων, ο Elon Musk περιέγραψε λεπτομερώς τα 13 δισ. δολάρια σε τραπεζική χρηματοδότηση που απέκτησε η επιχείρηση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς και τα 12,5 δισ. δολάρια που υποστηρίζονται από μια δέσμευση ενός μέρους των 170 δισ. δολαρίων της συμμετοχής του στην Tesla Inc. Ωστόσο, τηρεί σιγή ιχθύος για το πώς θα πληρώσει τα υπόλοιπα, με την κυπριακή επενδυτική εταιρεία ProfitLevel να αναρωτιέται εάν το Twitter θα καταστρέψει την Tesla.  

Όπως σημειώνει η ProfitLevel, ο Elon Musk αγόρασε το Twitter για 44 δισ. δολάρια, αποκτώντας τον έλεγχο μίας εξαιρετικά ισχυρής πλατφόρμας Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης που λειτουργεί ως φόρουμ για πολιτικούς ηγέτες, ως χώρος έκφρασης για ειδικούς από όλους τους τομείς και ως πηγή πληροφοριών για εκατομμύρια τακτικούς χρήστες.

Η εξαγορά ήρθε μετά από εβδομάδες συζητήσεων σχετικά με τη σημασία της «ελευθερίας του λόγου», καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla εκφράστηκε καυστικά για την κατάσταση του Twitter, χαρακτηρίζοντάς τη ως «de facto πλατεία της πόλης» και αντιτάχθηκε στις πρωτοβουλίες φιλτραρίσματος περιεχομένου που θεωρεί ως ένα βήμα προς τη λογοκρισία. Δήλωσε  δε ότι θεωρεί το Twitter καθοριστικό για τη λειτουργία της δημοκρατίας και ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ασήμαντα για αυτόν.

Το Twitter θα γίνει ιδιωτική εταιρεία, με τους μετόχους να λαμβάνουν 54,20 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με δήλωση προς τα Μέσα. Η συναλλαγή είναι πιθανό να ολοκληρωθεί φέτος.

Απόδοση του Twitter για τα τελευταία πέντε χρόνια (πηγή: tradingview.com)

Μπορεί το Twitter να καταστρέψει την Tesla;-1

Πού θα βρει τα χρήματα για το Twitter;

Ο Musk εξέθεσε λεπτομερώς τα 13 δισ. δολάρια σε τραπεζική χρηματοδότηση που απέκτησε η επιχείρηση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς και τα 12,5 δισ. δολάρια που υποστηρίζονται από μια δέσμευση ενός μέρους των 170 δισ. δολαρίων της συμμετοχής του στην Tesla Inc. Ωστόσο, τηρεί σιγή ιχθύος για το πώς θα πληρώσει τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ο Musk είναι το πλουσιότερο άτομο στον κόσμο, με περιουσία 257 δισ. δολαρίων. Πιο συγκεκριμένα, κατέχει περίπου 3 δισ. δολάρια σε μετρητά και αρκετά ρευστά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μετά την αρχική του προσφορά για την αγορά του Twitter, ο Musk δήλωσε σε εκδήλωση του TED ότι «ο στόχος είναι να διατηρήσει όσο περισσότερους μετόχους επιτρέπει ο νόμος». Οι ιδιωτικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, περιορίζονται συνήθως σε λιγότερους από 2.000 μετόχους. Ως αποτέλεσμα, εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, οι περισσότεροι μεμονωμένοι επενδυτές δεν θα κατέχουν πλέον το Twitter.

Το δεύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να πουλήσει μετοχές στις επιχειρήσεις του. Ακόμη κι αν ο Musk δεν είναι σε θέση να προσελκύσει πολλούς επιπλέον επενδυτές μετοχών, έχει την οικονομική επιρροή να το κάνει κυρίως μόνος του, λόγω της κορωνίδας της τεράστιας περιουσίας του: της ιδιοκτησίας του στην Tesla. Θα μπορούσε να πουλήσει τις μετοχές του στις ιδιωτικές του εταιρείες, SpaceX και The Boring Company, αλλά είναι μάλλον απίθανο, καθώς αυτές είναι πολύ λιγότερο ρευστοποιήσιμες, σημειώνει η ProfitLevel.

Η απόδοση της Tesla τα τελευταία 5 χρόνια (πηγή: tradingview.com)

Μπορεί το Twitter να καταστρέψει την Tesla;-2

Το τελευταίο σενάριο είναι ότι ο Musk είναι ακόμη πιο πλούσιος από τις εκτιμήσεις του Bloomberg Billionaires Index. Ο Musk είπε τον Ιούλιο ότι κατέχει Bitcoin, Ether και Dogecoin. Αν και δεν είναι σαφές πόσα κατέχει ή πόσο καιρό τα είχε, τα δύο πρώτα κρυπτονομίσματα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 720 τοις εκατό και 2.600 τοις εκατό, αντίστοιχα, από τον Μάρτιο του 2020, μια σημαντικά υψηλότερη άνοδος από την περίπου 90 τοις εκατό άνοδο του δείκτη S&P 500.

Αρνητικές (short) θέσεις για την Tesla

Την Παρασκευή, 22 Απριλίου, εικόνες ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Elon Musk, και του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, κυκλοφόρησαν στο Twitter. 

Οι συνομιλίες φάνηκε να δείχνουν ότι ο Musk απέρριψε μια φιλανθρωπική προσφορά από τον Gates αφού πρώτα ρώτησε αν ο μεγιστάνας του λογισμικού είχε κάνει short selling στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του, υπονοώντας ότι ο Gates θα είχε κέρδος αν η αξία της μετοχής κατρακυλούσε.

Σύμφωνα με στιγμιότυπα οθόνης, αυτή ήταν η μεταξύ τους επικοινωνία:

E.M.: «Έχεις ακόμα μια short θέση μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων έναντι της Tesla;»

B.G.: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν έχω κλείσει τη θέση μου. Θα ήθελα να συζητήσουμε τις δυνατότητες φιλανθρωπίας».

E.M.: «Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά τη φιλανθρωπία σας για την κλιματική αλλαγή όταν έχετε μια τεράστια short θέση κατά της Tesla».

Ερωτηθείς στο Twitter σχετικά με το αν τα μηνύματα ήταν «αληθινά», ο Musk απάντησε «ναι».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οι άγνωστοι ιδρυτές που έχασαν δισεκατομμύρια: Η ιστορία της Tesla δεν είναι αυτή που νομίζετε

Πώς εκδικήθηκε τον Bill Gates ο Elon Musk

Είτε τον αγαπάτε, είτε τον μισείτε, αυτός είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στη γη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News