Business & Finance Παρασκευή 15/04/2022, 09:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Elon Musk: Και όμως, δεν έχει χρήματα για να αγοράσει το Twitter – Πού θα τα βρει

Elon Musk: Και όμως, δεν έχει χρήματα για να αγοράσει το Twitter – Πού θα τα βρει

Ακόμα και για τον πλουσιότερο άνθρωπο της γης, τα 43 δισ. δολάρια είναι ένα μεγάλο ποσό. Το τίμημα που πρόσφερε ο Elon Musk για να αγοράσει το Twitter είναι μεν το ένα έκτο της περιουσίας του (που ανέρχεται στα 250 δισ. δολάρια), όμως σίγουρα δεν είναι ένα ποσό το οποίο ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla έχει σε μετρητά. 

Η μεγάλη πλειοψηφία του πλούτου του είναι το ποσοστό του στην Tesla, το οποίο άλλωστε έχει εκτινάξει το ύψος της περιουσίας του σε αυτά τα επίπεδα. 

Elon Musk: Και όμως, δεν έχει χρήματα για να αγοράσει το Twitter – Πού θα τα βρει-1

Το Bloomberg υπολογίζει ότι ο Musk διαθέτει περίπου 3 δισ. δολάρια σε μετρητά ή άλλα ρευστά assets, αφότου ξόδεψε 2,6 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το 9,1% του Twitter. 

Ποιες είναι οι επιλογές που έχει ο Musk για να βρει τα χρήματα να αγοράσει το Twitter (εφόσον βέβαια οι άλλοι μέτοχοι της εταιρείας δεχθούν την προσφορά του); 

Μία λύση θα ήταν να πουλήσει μετοχές της Tesla. Για να βρει τα άλλα 36 δισ. δολάρια που χρειάζεται, θα έπρεπε να πουλήσει περίπου 36,5 εκατ. μετοχές της Tesla ή περίπου το ένα πέμπτο του ποσοστού του. Κάτι τέτοιο, όμως, θα κινδύνευε να ρίξει τη μετοχή της Tesla και βέβαια, να δημιουργήσει ερωτήματα γύρω από τη δέσμευσή του, οικονομική και όχι μόνο, απέναντι στην αυτοκινητοβιομηχανία. 

Μία άλλη επιλογή θα ήταν ένα leveraged buyout (εξαγορά μέσω δανεικών κεφαλαίων) με εξωτερικούς συνεταίρους. 

Και η τρίτη λύση θα ήταν να δανειστεί με εγγύηση τα ποσοστά του στην Tesla και στην SpaceX. 

Όμως, ακόμα και για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, υπάρχουν όρια: Το Bloomberg υπολογίζει ότι ο Musk έχει ήδη δανειστεί περίπου 20 δισ. δολάρια βάζοντας τις μετοχές του ως εγγύηση, κάτι που σημαίνει ότι έχει περιθώριο να δανειστεί περίπου άλλα 35 δισ. δολάρια με αυτό τον τρόπο. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Elon Musk: Προσφέρει 54,2 δολάρια ανά μετοχή για την εξαγορά του Twitter

Ο Elon Musk δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ – Ποιος του έκλεψε τον τίτλο

Αρκούν τρία εκατομμύρια χρόνια δουλειάς για να γίνεις ο επόμενος Elon Musk;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News