Business & Finance Παρασκευή 6/05/2022, 14:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο; Η Shell αποκαλύπτει το μυστικό της αγοράς

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο; Η Shell αποκαλύπτει το μυστικό της αγοράς

Μπορεί οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαπραγματεύονται τις λεπτομέρειες του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όμως o CEO της Shell αποκαλύπτει ότι στην πράξη, η απαγόρευση αυτή δεν είναι  μια απλή υπόθεση.

Όπως εξηγεί ο Ben van Beurden, η προέλευση του αργού πετρελαίου είναι αδύνατο να ταυτοποιηθεί όταν αυτό έχει διυλιστεί κάπου αλλού και πωλείται ως προϊόν αυτής της χώρας.

«Σε εκείνο το σημείο, δεν έχουμε τα συστήματα για να εντοπίσουμε εάν ένα συγκεκριμένο μόριο προέρχεται από κάποιο γεωλογικό σχηματισμό που βρίσκεται στη Ρωσία», είπε μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα τριμήνου της Shell. «Αυτό δεν υπάρχει».

Το σχόλιο του Van Beurden υπογραμμίζει τη δυσκολία της επιβολής των κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου, εξαιτίας του υψηλού βαθμού πολυπλοκότητας στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες.  

Η Ε.Ε. πρότεινε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων. Το μέτρο θα ισχύει για τα καύσιμα, όπως το ντίζελ και τα καύσιμα αεροσκαφών που προέρχονται απευθείας από τη Ρωσία, αλλά όχι για τα προϊόντα που διυλίζονται με ρωσικό αργό αλλού.

«Έτσι, το  ντίζελ που βγαίνει από ένα διυλιστήριο της Ινδίας, το οποίο προμηθεύτηκε με ρωσικό αργό, θεωρείται ινδικό ντίζελ», εξήγησε ο van Beurden. «Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί τι ακριβώς είναι ή δεν είναι ρωσικής προέλευσης».

Ο Van Beurden σημείωσε, πάντως, ότι η Shell δεν διυλίζει προϊόντα χρησιμοποιώντας ρωσικό πετρέλαιο.

Η Shell δεν συναλλάσσεται με ρωσικές εταιρείες και δεν αγοράζει πρώτες ύλες από τη χώρα στην spot αγορά τώρα, πρόσθεσε. Παράλληλα, σκοπεύει να αποχωρήσει από μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχει στη Ρωσία έως τα τέλη του έτους.

Η εταιρεία προχωρά σε διαγραφές ύψους 5 δισ. δολαρίων εξαιτίας της εξόδου της από τη Ρωσία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Παράταση μέχρι και το 2025 για Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία

Οι χώρες της ΕΕ «σχεδόν» έχουν συμφωνήσει για νέες κυρώσεις, είπε κορυφαίος διπλωμάτης

Διχάζει η πρόταση της Ευρωπαϊκήs Επιτροπής για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News