Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 13:42
BUSINESS & FINANCE

Το κόλπο της Ε.Ε.: Πώς θα «γονατίσει» τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου

Το κόλπο της Ε.Ε.: Πώς θα «γονατίσει» τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου

Πολύ πιο πέρα από ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προσπαθούν να κινηθούν οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να χτυπήσει την ικανότητα της Μόσχας να πουλά το πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισής της παντού στον κόσμο. Πώς θα το κάνει αυτό; Προτείνοντας να απαγορευτεί στα ευρωπαϊκά πλοία αλλά και σε κάθε είδους ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να προσφέρουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Πρακτικά, απαγορεύοντας την ασφάλιση των φορτίων αυτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να «γονατίσει» τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Η απαγόρευση των ασφαλειών είναι ένα από τα βασικά μέτρα που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στο παρελθόν για να περιορίσουν τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου των κυρώσεων της Ε.Ε. προτείνεται η σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να έχουν περιθώριο έως τα τέλη του 2023 να συμμορφωθούν με την απαγόρευση, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους. Για να ισχύσουν τα μέτρα, πρέπει να εγκριθούν και από τις 27 χώρες-μέλη.

Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του Bloomberg, ανάμεσα στις προτάσεις είναι και η απαγόρευση της ασφάλισης των πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Τα ναυλωμένα πλοία πρέπει να είναι ασφαλισμένα έναντι του κινδύνου πετρελαιοπηγών, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κόστη ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Στην περίπτωση που τα φορτία δεν μπορούν να ασφαλιστούν, τότε οι εξαγωγές θα «παγώσουν».

Διαβάστε επίσης: 

Κομισιόν: Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Εξαιρέσεις και διαμαρτυρίες από τις χώρες της ΕΕ

Άλμα στο πετρέλαιο, υψηλό 2 ετών στο ρούβλι μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News