Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 12:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Εξαιρέσεις και διαμαρτυρίες από τις χώρες της ΕΕ 

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Εξαιρέσεις και διαμαρτυρίες από τις χώρες της ΕΕ 

Άμεσες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που παρουσίασε σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόταση της Κομισιόν είναι υπό συζήτηση και χρειάζεται τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ για να υιοθετηθεί. Σε μια προσπάθεια να πειστούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες πρότειναν μια μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή του Reuters, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

H Ουγγαρία και η Σλοβακία θα μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 σύμφωνα με τα συμβόλαια που ήδη έχουν υπογράψει, δήλωσε η ίδια πηγή στο Reuters. 

Στην Ουγγαρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνοντας ότι «δεν βλέπει εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, διαμαρτυρήθηκε για το ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για την διαχείριση της μεταβατικής περιόδου».

Τσεχία 

Η προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιόζεφ Σικέλα. «Η πρόταση δεν περιλαμβάνει…τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή», δήλωσε ο τσέχος υπουργός στο Reuters. «Ακόμη την μελετούμε, αλλά κατά την γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα», είπε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κομισιόν: Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Άλμα στο πετρέλαιο, υψηλό 2 ετών στο ρούβλι μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν

Κομισιόν: Εξαίρεση κάποιων χωρών από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Κομισιόν: Θα δώσει πρόσθετες οδηγίες για τις πληρωμές με ρούβλια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News