Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 10:44
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Κομισιόν: Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε και επισήμως η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο του έκτου γύρου ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου εντός εξαμήνου και των διυλισμένων προϊόντων μέχρι το τέλος του 2022», ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ δεσμεύτηκε ότι το πλήγμα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. 

Σημειώνεται ότι το 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε το 20% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με ενημέρωση του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή, η Ε.Ε. προτείνει η Ουγγαρία και η Σλοβακία να συνεχίσουν να αγοράζουν αργό ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2023, με βάση τα ισχύοντα συμβόλαια. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν από το πετρελαϊκό εμπάργκο, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους. 

Ο έκτος γύρος ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας αφορά και την τράπεζα Sberbank, μια από τις μεγαλύτερες στη Ρωσία, καθώς και άλλες δύο τράπεζες (την αγροτική και την πιστωτική τράπεζα της Ρωσίας) οι οποίες πλέον «βλέπουν» την έξοδο από το σύστημα SWIFT.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε και κυρώσεις κατά υψηλόβαθμων στρατιωτικών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών στην Ε.Ε.

Αν και δεν κατονόμασε τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στον νέο αυτό γύρο κυρώσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του AFΡ, ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Επιπροσθέτως, η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η παροχή συμβουλών και λογιστικών υπηρεσιών από την Ευρώπη στο Κρεμλίνο.

Επιπλέον, μετά την απαγόρευση του Sputnik και του RT, απαγορεύεται η μετάδοση στην Ε.Ε. τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών.

«Δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν το περιεχόμενό τους πλέον στην Ε.Ε., ούτε δορυφορικά ούτε μέσω διαδικτύου. Τα κανάλια αυτά είναι φερέφωνα των ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας του Πούτιν και δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τελος, η πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε την δρομολόγηση ενός πακέτου ανάκαμψης για την Ουκρανία, ώστε να τη βοηθήσει να ανοικοδομηθεί μετά τη λήξη του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει τώρα να εγκριθούν από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Διχασμένη η Ε.Ε. για το διάταγμα Πούτιν

Ρωσία: Πώς διπλασίασε τα έσοδα από ενεργειακές εξαγωγές στους δύο μήνες πολέμου

Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη με το πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News