Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 08:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Πώς διπλασίασε τα έσοδα από ενεργειακές εξαγωγές στους δύο μήνες πολέμου

Ρωσία: Πώς διπλασίασε τα έσοδα από ενεργειακές εξαγωγές στους δύο μήνες πολέμου

Στους δύο μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει καταφέρει σχεδόν να διπλασιάσει τα έσοδά της από τις ενεργειακές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς παρά τη μείωση των όγκων, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί. 

Η Ρωσία έχει λάβει περίπου 62 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στους δύο μήνες από την έναρξη του πολέμου, δείχνει ανάλυση των κινήσεων των φορτίων από το Centre for Research on Energy and Clean Air, την οποία επικαλείται ο Guardian.

Για την Ε.Ε. , οι εισαγωγές ήταν περίπου 44 δισ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες, έναντι 140 δισ.  ευρώ στο σύνολο του περασμένου έτους ή περίπου 12 δισ. ευρώ τον μήνα. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία συνεχίζει να ωφελείται από τον εθισμό της Ευρώπης στις ενεργειακές προμήθειές της, ακόμα και την ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν εναγωνίως να αποτρέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν από το να χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο. 

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία προς τα ξένα λιμάνια μειώθηκαν κατά 30% τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, σε σχέση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, πριν από την εισβολή. 

Όμως, οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν ότι τα έσοδα -τα οποία εισρέουν σχεδόν απευθείας στα κρατικά ταμεία, μέσω των κρατικών εταιρειών- έχουν αυξηθεί, παρά τις κυρώσεις και τους περιορισμούς στις εισαγωγές. 

Πρακτικά, η Ρωσία έχει στήσει την τέλεια παγίδα στην Ε.Ε., όπου οι περαιτέρω κυρώσεις θα προκαλέσουν την περαιτέρω αύξηση των τιμών, φουσκώνοντας ακόμα περισσότερο τα έσοδά της, κόντρα στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να περιορίσουν τη χρηματοδότησή της. 

Η Γερμανία έχει πληρώσει στη Ρωσία περίπου 9 δισ. ευρώ τους δύο τελευταίους μήνες, η Ιταλία 6,8 δισ. ευρώ και η Ολλανδία 5,6 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο – Τι σημαίνει

Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη με το πετρέλαιο

H Ε.Ε. θα απεξαρτηθεί εντελώς από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο έως το 2027

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News