Business & Finance Δευτέρα 2/05/2022, 19:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβούλιο υπ. Ενέργειας ΕΕ: Στο τραπέζι το μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Συμβούλιο υπ. Ενέργειας ΕΕ: Στο τραπέζι το μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 συνεδριάζουν εκτάκτως αυτήν την ώρα, με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των ευρωπαϊκών συζητήσεων, όπως και το θέμα των τρόπων αντίδρασης στη Ρωσία και των νέων κυρώσεων, κομβικά ζητήματα που δοκιμάζουν την αλληλεγγύη, ίσως και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επι τάπητος έχουν τεθεί ενεργειακά αποθέματα και προμήθειες με στόχο να δοθεί μήνυμα ενότητας προς τη Ρωσία, ότι η ΕΕ κινείται συντεταγμένα και δεν θα διχαστεί απο τις κινήσεις της Μόσχας να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικου αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης

Στο τραπέζι και το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας, με την Κομισιόν να προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες μια συμβιβαστική λύση, προκειμένου να δοθεί χρόνος προσαρμογής αλλά και για να παρακάμψει τις ενστάσεις της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, αλλά και της Τσεχίας που είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό πετρέλαιο. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες ενδεχομένως να προταθεί μερικό εμπαργκο αρχικά μόνο για τις μεταφορές μέσω τάνκερ και όχι μέσω αγωγών.

Η Ουγγαρία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο του πετρελαίου από τη Ρωσία»

«Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία. Είναι μεγάλο το βάρος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το σηκώσουμε», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αντιγκαγκελάριος της Γερμανίας και Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο.

Ο ίδιος, εξήγησε ότι η Γερμανία είχε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αντιστοιχούσε στο 35% των εισαγωγών, ωστόσο σήμερα κατάφερε να τη μειώσει στο 12%.

Ο κ. Χάμπεκ ανέφερε ότι πλέον μόνο ένα μόνο ένα διυλιστήριο στη Γερμανία δουλεύει με ρωσικό πετρέλαιο. Σημείωσε ότι αν ένα εμπάργκο πετρελαίου έρθει και δεν έχουμε αρκετό καιρό να το λύσουμε, το πρόβλημα θα είναι τοπικό στη Γερμανία, αλλά δεν θα χτυπήσει την εθνική οικονομία συνολικά.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ ενός σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο κ. Χάμπεκ απάντησε ότι «χρειαζόμαστε κάποιες εβδομάδες και μήνες για να κάνουμε όλες τις τεχνικές προετοιμασίες», σημειώνοντας ότι «ο χρόνος βοηθάει».

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος επισήμανε ότι άλλες χώρες στην ΕΕ έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να υπάρξει αλληλεγγύη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ πασχίζει να καταλήξει σε ενιαία στάση μετά τις αξιώσεις της Ρωσίας προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο ότι θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, ειδάλλως θα δουν την παροχή να σταματά.

Γαλλία: «Η Ευρώπη θα συνεχίσει να πληρώνει τα συμβόλαια σε ευρώ ή δολάρια»

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια». Αυτό δήλωσε, σχετικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, η Γαλλίδα Υπουργός περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών.

«Μετά τη μονομερή και βάναυση απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρώτα από όλα για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας με τις δύο αυτές χώρες και να καταδικάσουμε αυτή την πράξη που παραβιάζει τα συμβόλαια και είναι απαράδεκτη.», δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός και προεδρεύουσα του Συμβουλίου.

Η ίδια, εξήγησε ότι το σημερινό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στο θέμα του εφοδιασμού φυσικού αερίου και ειδικότερα στην εφαρμογή κοινών πολιτικών για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βερσαλλιών, όπως π.χ. ο μηχανισμός αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο μηχανισμός κοινών προμηθειών φυσικού αερίου. Θα συζητηθεί επίσης, η διαφοροποίηση του εφοδιασμού ενέργειας και η μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου «REPowerEU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ερωτηθείσα αν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η Γαλλίδα Υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει λέγοντας : «το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και ότι δε θα δεχτούμε να μας επιβληθούν μονομερώς τροποποιημένα συμβόλαια».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον δήλωσε άγνοια.

Η ίδια σημείωσε ότι «το αίτημά της Ρωσίας να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια είναι μία προφανής προσπάθεια να διχαστεί η ΕΕ» και επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση «με ενότητα και αλληλεγγύη».

Ελλάδα: Ευρωπαϊκή υποχρέωση για συλλογική δράση

Η Ελλάδα επιδιώκει ενιαία μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και αποπληρωμή των συμβολαίων στο τέλος του μήνα.

Προσερχόμενος ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας μίλησε για την «υποχρέωση» ανάληψης συλλογικής δράσης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αποφάσεις, κρίσιμη θεωρείται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 30 και 31 του μηνός.

πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Διαψεύδει η Ιταλία ότι είναι ανοιχτή να πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια

Σκρέκας: Πρέπει να αναλάβουμε συλλογική δράση απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας

Κομισιόν: Δεν έχουμε πληροφορίες για εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια

Κομισιόν: Εξαίρεση κάποιων χωρών από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News