Business & Finance Δευτέρα 2/05/2022, 19:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαψεύδει η Ιταλία ότι είναι ανοιχτή να πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια

Διαψεύδει η Ιταλία ότι είναι ανοιχτή να πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια

Το υπουργείο Οικολογίας της Ιταλίας διέψευσε τη Δευτέρα δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης ότι η Ιταλία ήταν ανοιχτή να πληρώσει για το ρωσικό αέριο με ρούβλια.

Η Μόσχα είπε ότι οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου πρέπει να καταθέσουν ευρώ ή δολάρια σε λογαριασμό στην ιδιωτική ρωσική τράπεζα Gazprombank, η οποία θα τα μετατρέψει σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα είπε στις χώρες ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο της Ρωσίας θα μπορούσε ενδεχομένως να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ.

Σε έκθεσή του τη Δευτέρα, το Politico επικαλέστηκε τον Ιταλό υπουργό Μετάβασης Οικολογίας Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι ότι είπε ότι οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει προσωρινά να έχουν τη δυνατότητα να συμμορφωθούν με τις ρωσικές απαιτήσεις να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο είπε ότι το άρθρο ήταν «παραπλανητικό» και δεν ανταποκρίνεται στη θέση που εξέφρασε ο Τσινγκολάνι.

«Ενώ περιμένουμε μια κοινή θέση της ΕΕ σχετικά με τη θέση πληρωμών, το καθεστώς ευρώ/ρούβλι που προβλέπει ότι οι εταιρείες πληρώνουν σε ευρώ αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να συνιστά παραβίαση των κυρώσεων της 24ης Φεβρουαρίου», ανέφερε το υπουργείο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News