Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 14:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Ευρώπη χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν με 285 εκατ. δολάρια κάθε μέρα

Πώς η Ευρώπη χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν με 285 εκατ. δολάρια κάθε μέρα

Λίγο πριν τις χθεσινές ανακοινώσεις από την αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση για εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, δημοσιεύθηκε μία νέα έρευνα η οποία θα μπορούσε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την στάση της Ευρώπης απέναντι στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα του thinktank T&E, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταβάλλουν καθημερινά 285 εκατ. δολάρια για εισαγωγές πετρελαίου, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην τρέχουσα φάση την ρωσική εισβολή.

Πέρυσι, η Ρωσία έλαβε συνολικά 140 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων στην Ευρώπη, δηλαδή υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με τα 43 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

«Το φυσικό αέριο αποτελεί φυσικά λόγο ανησυχίας, αλλά το πετρέλαιο ουσιαστικά επιδοτεί τον πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του T&E με έδρα της Βρυξέλλες, William Todts. «Η εξάρτηση από το πετρέλαιο αφήνει τους Ευρωπαίους επικίνδυνα εκτεθειμένους στην αύξηση των τιμών» εν μέσω μίας εξαιρετικά αβέβαιης κατάστασης, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παρότι τις προηγούμενες ημέρες, η τιμή του Brent φλέρταρε με τα 140 δολάρια, οι ΗΠΑ μπόρεσαν να προχωρήσουν σε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, εν μέρει διότι η Ευρώπη εξαρτάται για το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» και θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές έως και στα 300 δολάρια το βαρέλι.

Η Ευρώπη, μεταξύ 2004 και 2017 εισήγαγε κάθε χρόνο τουλάχιστον 200 εκατ. τόνους πετρελαίου από τη Ρωσία, αυξάνοντας μάλιστα τον όγκο της προμήθειας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Όπως τόνισε η T&E, ο ενεργειακός εθισμός από τη Ρωσία και άλλες χώρες με ιστορικό καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για μετάβαση σε πράσινες ενέργειες.

«Δεν πρέπει απλώς να αντικαταστήσουμε το ρωσικό πετρέλαιο με πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία. Ήρθε ο καιρός να βελτιώσουμε σημαντικά την αποδοτικότητα των μεταφορών και να δώσουμε ώθηση στην ηλεκτροδότηση του κλάδου, ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση πετρελαίου», σημείωσε ο Todts.

Ο «βαθμός του εθισμού»

Ορισμένες χώρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη εξάρτηση από της ρωσικές ενεργειακές πηγές. Ενδεικτικά, σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα του πετρελαίου στη Σλοβακία προέρχονται από τη Ρωσία, τα δυο τρίτα στην Πολωνία, την Λιθουανία και την Φινλανδία. Για τη Γερμανία, το 29,7% των πετρελαϊκών προϊόντων προέρχονται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την ανάλυση, το ποσοστό αυτό ανέρχεται περίπου στο 12% για την Βρετανία και την Ιταλία και στο 4% για την Πορτογαλία.

Το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου έλειπε από το σχέδιο που παρουσίασε χθες η Κομισιόν, καθώς και από τις νέες κυρώσεις που ανακοινωσε σήμερα. Αντιθέτως, στο σχέδιο επικεντρωνόταν στην ενίσχυση των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο και την διαφοροποίηση στις ενεργειακές πηγές.
Παρόλα αυτά, «δεν έχει αποκλειστεί καμία επιλογή» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αμρόδιος για το Green Deal, Φρανς Τιμερμανς. «Η βαρβαρότητα που δείχνει τώρα ο Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα, καθώς και με μέτρα που θα τον πλήξουν, ακόμη και εάν ενδέχεται να πλήξουν και εμάς παράλληλα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα εμπάργκο στις εισαγωγές θα έπληττε σημαντικά την Γερμανία, που εισάγει τον μεγαλύτερο όγκο ρωσικού πετρελαίου σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και κατέβαλε 23,6 δισ. δολάρια στην Μόσχα πέρυσι. Ακολουθεί η Πολωνία (14,1 δισ.δολάρια) και η Ολλανδία (11,4 δισ. δολάρια).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Βενζίνη: «Καίει» η τιμή – Φόβοι για «σκαρφάλωμα» στα 2,5 ευρώ το λίτρο

Μπάιντεν: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ

Τζόνσον: Σταδιακή απεξάρτηση της Βρετανίας από το ρωσικό πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News