Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 11:35
BUSINESS & FINANCE

Άλμα στο πετρέλαιο, υψηλό 2 ετών στο ρούβλι μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν

Άλμα στο πετρέλαιο, υψηλό 2 ετών στο ρούβλι μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν

Άμεση ήταν η αντίδραση της αγοράς στις ανακοινώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον έκτο γύρο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο οποίος περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ ενισχύθηκαν κατά 2,6% με την τιμή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου να διαμορφώνεται κοντά στα 108 δολάρια το βαρέλι.

Άλμα στο πετρέλαιο, υψηλό 2 ετών στο ρούβλι μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν-1

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI βλέπει το δικό του συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης να παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 2% με 3%.

Συμπαρασύρονται ρεύμα και φυσικό αέριο

Γενικότερα, οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη «σκαρφαλώνουν» μετά τις ανακοινώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν καταγράψει άνοδο πάνω από 5%.

Τα ολλανδικά συμβόλαια φυσικού αερίου για τον Ιούνιο ανέβηκαν κατά 7,4% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 106,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Λονδίνο χτύπησε «κόκκινο» με 9,8% αύξηση.

Το γερμανικό συμβόλαιο για ηλεκτρική ενέργεια για το 2023 «τσίμπησε» κατά 5,4% και έφτασε τα 216 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται και στη χαμηλή παραγωγή από τους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού μέσα στο επόμενο εξάμηνο και των διυλισμένων προϊόντων μέχρι το τέλος του έτους. Ουγγαρία και Σλοβακία αναμένεται να έχουν μια περίοδος χάριτος μέχρι το τέλος του 2023.

Υψηλό δύο ετών για το ρούβλι

Την ίδια ώρα, το ρούβλι έκανε άλμα σε υψηλό δύο ετών σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ.

Το πρωί της Τετάρτης, το ρούβλι ήταν κατά 0,7% ισχυρότερο σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1 δολάριο = 70,49 ρούβλια. Νωρίτερα, μάλιστα, η ισοτιμία είχε πέσει κάτω από τα 70 ρούβλια.

Παρομοίως, το ρωσικό νόμισμα κέρδισε 1,2% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1 ευρώ = 73,84 ρούβλια.

Πρόκειται για τις υψηλότερες επιδόσεις του ρωσικού νομίσματος από τον Ιούνιο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2020 αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι το ρούβλι είναι ενισχυμένο από τα capital controls που έχει επιβάλει η ρωσική κεντρική τράπεζα, ενώ οι μετοχές διαπραγματεύονται με απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων και οι ξένοι επενδυτές απαγορεύεται να εγκαταλείψουν μετοχές σε ρωσικές εταιρείες χωρίς άδεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ρωσία: Πώς γλίτωσε στο παρά πέντε –και για τώρα- τη χρεοκοπία

Ρωσία: Πώς διπλασίασε τα έσοδα από ενεργειακές εξαγωγές στους δύο μήνες πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News