Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 15:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Πώς γλίτωσε στο παρά πέντε –και για τώρα- τη χρεοκοπία

Ρωσία: Πώς γλίτωσε στο παρά πέντε –και για τώρα- τη χρεοκοπία

Στο παρά πέντε γλιτώνει τη χρεοκοπία η Ρωσία, καθώς φτάνουν στους ξένους επενδυτές οι δολαριακές πληρωμές για δύο ομόλογα λήξης 2022 και 2042, στην εκπνοή της περιόδου χάριτος. Αφότου οι δυτικές κυβερνήσεις «πάγωσαν» τα διεθνή συναλλαγματικά αποθεματικά της στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα αναγκάστηκε να «βάλει χέρι» στο απόθεμα δολαρίων που διατηρεί εσωτερικά, όταν οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν ότι η αρχική προσπάθειά της να πληρώσει τους ομολογιούχους σε ρούβλια θα συνιστούσε default. Στην πράξη, η Ρωσία μπορεί να γλιτώνει τη χρεοκοπία, όμως με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο στόχος των δυτικών, που ήταν να την αναγκάσει να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα δολαρίων της για τις αποπληρωμές των ομολόγων, αντί για τη χρηματοδότηση του πολέμου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι δολαριακές πληρωμές των δύο ομολόγων, τις οποίες παρακολουθούσε όλος ο κόσμος του finance, αρχίζουν να φτάνουν στους επενδυτές.  

Τρεις επενδυτές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν ότι οι τράπεζές τους έλαβαν τις πληρωμές.

Οι δυσκολίες που συναντά η Ρωσία στην εξυπηρέτηση του χρέους της είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Ανάμεσα σε αυτές είναι κυρώσεις κατά των μεγαλύτερων τραπεζών της Ρωσίας, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και το «πάγωμα» των ξένων συναλλαγματικών αποθεματικών της χώρας.

Η αντίστροφη μέτρηση προς το default ξεκίνησε όταν η JPMorgan Chase μπλόκαρε τις πληρωμές των ομολόγων, εκτελώντας εντολές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η Ρωσία προσπάθησε να παρακάμψει το πρόβλημα, πληρώνοντας σε ρούβλια, όμως οι οίκοι αξιολόγησης μίλησαν για παραβίαση των όρων των ομολόγων (που συνεπάγεται default), καθώς οι 30 ημέρες της περιόδου χάριτος είχαν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα.

Όταν απέμεναν λίγες ημέρες, η Ρωσία χρησιμοποίησε τις εσωτερικές θέσεις της σε δολάρια και έτσι την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι είχε μεταφέρει τα χρήματα για να γίνει η πληρωμή.

Οι πληρωμές είναι για ομόλογο λήξης 2022 και για κουπόνι άλλου ομολόγου που λήγει το 2042. Καθώς τα χρήματα φτάνουν στους ομολογιούχους, η Ρωσία αποφεύγει την πρώτη της χρεοκοπία σε ξένο χρέος από την εποχή που οι Μπολσεβίκοι ανέβηκαν στην εξουσία και αθέτησαν τις πληρωμές στο τσαρικό χρέος, το 1918.

Πλέον, το επόμενο crash test είναι στις 25 Μαΐου, όταν και λήγει  η εξαίρεση την οποία έχουν δώσει οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κυρώσεών τους, για την πληρωμή ξένων ομολογιούχων. Εάν η εξαίρεση δεν επεκταθεί, η Μόσχα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμα εμπόδιο στην προσπάθειά της να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ουσιαστικά, η Ουάσιγκτον θα κληθεί να επιλέξει εάν προτιμά να επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει να πληρώνει, χρησιμοποιώντας ωστόσο τα δολαριακά αποθέματά της, ή εάν θέλει να τη σπρώξει στην ταπείνωση του default.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Χρεοκοπεί ή όχι η Ρωσία; Αύριο ρίχνει αυλαία το σήριαλ

Ρωσία: Χρεοκοπία στις 4 Μαΐου; Τι συμβαίνει, τι σημαίνει

Κρεμλίνο: Πιθανό το default αλλά θα είναι τεχνητό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News