Business & Finance Παρασκευή 15/04/2022, 13:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Χρεοκοπία στις 4 Μαΐου; Τι συμβαίνει, τι σημαίνει

Ρωσία: Χρεοκοπία στις 4 Μαΐου; Τι συμβαίνει, τι σημαίνει

Η Ρωσία ενδεχομένως να βρίσκεται σε default, ανακοίνωσε η Moody’s, καθώς η Μόσχα προσπάθησε να εξυπηρετήσει δολαριακά ομόλογά της σε ρούβλια.

Εάν η Ρωσία κηρυχθεί πράγματι σε στάση πληρωμών, θα είναι το πρώτο default της χώρας σε εξωτερικό χρέος από το 1917 και την επανάσταση των Μπολσεβίκων.

Η Ρωσία έπρεπε στις 4 Απριλίου να κάνει πληρωμές σε δύο κρατικά ομόλογα, λήξης 2022 και 2042 αντίστοιχα. Τις έκανε σε ρούβλια αντί για δολάρια, όπως ήταν υποχρεωμένη με βάση τους όρους των τίτλων.

«Συνεπώς, ίσως να θεωρείται default με βάση τον ορισμό της Moody’s, εάν δεν διορθωθεί έως τις 4 Μαΐου, που είναι το τέλος της περιόδου χάριτος», ανέφερε ο οίκος. «Τα συμβόλαια των ομολόγων δεν έχουν πρόβλεψη για αποπληρωμή σε άλλο νόμισμα πέραν του δολαρίου», σημείωσε.

Παρότι κάποια ρωσικά ομόλογα σε ευρώ που εκδόθηκαν κατά το 2018 επιτρέπουν πληρωμές σε ρούβλια υπό κάποιες συνθήκες, αυτά που έχουν εκδοθεί πριν από το 2018, όμως εκείνα που λήγουν το 2022 και το 2042, δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο.

«Η άποψη της Moody’s είναι ότι οι επενδυτές δεν εισέπραξαν το ξένο νόμισμα που είχε υποσχεθεί (η Ρωσία) με βάση τους όρους του συμβολαίου, την ημέρα αποπληρωμής», σημειώνει ο οίκος.

Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση των ομολόγων της Ρωσίας σε «selective default» (επιλεκτική χρεοκοπία) από την S&P, καθώς οι αναλυτές της έβλεπαν αυξημένους κινδύνους ότι η Μόσχα δεν θα μπορεί και δεν θα θέλει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς τους ξένους ομολογιούχους.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ είχε πει προ ημερών ότι η Μόσχα θα κινηθεί νομικά εάν εξωθηθεί σε χρεοκοπία.

Υπενθυμίζεται ότι το 1998, η Ρωσία είχε κηρύξει στάση πληρωμών σε εσωτερικό χρέος ύψους 40 δισ. δολαρίων και είχε υποτιμήσει το ρούβλι υπό τον τότε πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, καθώς η οικονομία της κατέρρευσε όταν η ασιατική κρίση χρέους και η πτώση των τιμών του πετρελαίου κλόνισαν την εμπιστοσύνη στο χρέος της σε ρούβλια.

Το 1918, οι Μπολσεβίκοι επαναστάτες υπό τον Βλαντίμιρ Λένιν αθέτησαν το τσαρικό χρέος, σοκάροντας τις διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς η Ρωσία είχε ένα από τα μεγαλύτερα εξωτερικά χρέη στον κόσμο.

Αυτή τη φορά, η Ρωσία έχει τα χρήματα, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει γιατί τα αποθεματικά της, τα τέταρτα μεγαλύτερα του κόσμου, έχουν «παγώσει» λόγω των κυρώσεων.

Πάντως, με δεδομένο ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε και δεν θα ήθελε να δανειστεί αυτή τη στιγμή, ένα default θα ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολικό, τονίζει το Reuters. Θα αποτελούσε ένα ταραχώδες φινάλε στην προσπάθειά της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο να ενσωματωθεί στην παγκόσμια οικονομία.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, δηλώνει ότι η Δύση έχει ήδη αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τη Ρωσία, με το «πάγωμα» των αποθεματικών, καθώς και ότι θέλει ένα νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει το χρηματοοικονομικό αρχιτεκτόνημα του Bretton Woods, που καθιερώθηκε από τις δυτικές δυνάμεις το 1944.

Διαβάστε επίσης: 

S&P: Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Ρωσία

ΗΠΑ: Δεν επιτρέπουν πλέον στη Ρωσία να αποπληρώνει το χρέος της σε δολάρια

Ρωσία: Σχεδόν στο 90% οι πιθανότητες χρεοκοπίας

Ρωσία: «Βλέπει» συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 10% έως 15% για φέτος

Στήνουν κόλπο στα ρωσικά ομόλογα: Ποιοι πλουτίζουν από τον πόλεμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News