Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 12:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Πληρώνει τα χρέη, παρά τις προειδοποιήσεις για default

Ρωσία: Πληρώνει τα χρέη, παρά τις προειδοποιήσεις για default

Η Ρωσία εξακολουθεί να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της, παρά την οικονομική απομόνωση στην οποία βρίσκεται λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η Μόσχα πλήρωσε κουπόνι ύψους 102 εκατ. δολαρίων για ομόλογα λήξης του 2035. Συγκεκριμένα, τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο εθνικό σύστημα εκκαθάρισης (NSD) της Ρωσίας, από όπου θα διανεμηθούν στους επενδυτές. Λόγω των capital controls και των περιορισμών στους λογαριασμούς του NSD με τα διεθνή συστήματα εκκαθάρισης, η διαδικασία είναι πολύπλοκη και ενέχει καθυστερήσεις.

Πάντως, παρά τις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, η Ρωσία έχει αποφύγει, μέχρι στιγμής, ένα default.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε ειδοποίηση για την πληρωμή τόκων και κεφαλαίου για δολαριακά ομόλογα 2 δισ. δολαρίων που λήγουν στις 4 Απριλίου, που είναι και η μεγαλύτερη λήξη από την έναρξη του πολέμου.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει εμπόδια στην προσπάθειά της να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδα, η Clearstream, η τράπεζα του Λουξεμβούργου που εκκαθαρίζει τις πληρωμές για κάποια από τα ρωσικά ομόλογα, μπλόκαρε τον λογαριασμό του NSD.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News